НОВИНИ

Вторият срок започна: Къде учат присъствено и къде останаха онлайн

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:50, 07.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
Още
Слушай новината

Днес започна вторият учебен срок - за някои ученици присъствено, за други онлайн. Началният курс в цялата страна е присъствено на училище. Има четири области Силистра, Разград, Търговище и Шумен, където всички ученици от 1-ви до 12-и клас са присъствено в клас. На другия полюс са областите Бургас и Стара Загора, където присъствено ще учи само началният курс.

В почти всички области вторият учебен срок започва с ротация на учениците заради влошената епидемична обстановка. Може да се каже, че половината от класовете са онлайн, а другата половина са присъствено на училище.

Решението каква точно да бъде ротацията е на местното РЗИ.

Навсякъде, където децата учат присъствено, ще им се правят тестове. Такива има достатъчно, съобщиха от МОН.

Областните щабове в Стара Загора и Бургас решиха на училище днес да се върнат само учениците от началния курс. Въпреки че двете области са в третия, а не в четвъртия етап на пандемията по новия план, учениците от 5-и до 12-и клас останаха вкъщи.

В Бургас обясниха по-строгите мерки така - преди ваканцията ротацията не е сработила. Болните са се увеличили, детското Ковид отделение е препълнено.

Страдат обаче випуските с изпити тази година.

Тази година имам матури, а през през онлайн часовете не се разбира доста голяма част от материала, казва Моника Кръстева, 7 клас.

Малко имам притеснения за матурите. Прекъсва компютърът и интернетът понякога спира и е много бавен, казва седмокласникът Янко Янев.

В столицата днес на училище освен най-малките се върнаха и учениците от 5-и, 6-и, 8-и, 9-и и 11-и клас.

Вкъщи онлайн останаха 7-и, 10-и и 12-и клас. На тези класове е най-необходимо присъственото обучение, защото им предстоят матури. Те обаче бяха в училище преди ваканцията, а според новия план даден випуск може да е онлайн само по една седмица и сега е ред на другите ученици да са в клас.

Вероятно е правилно да има ротация в този момент, може би в рамките на тази и следващата седмица, макар че за децата и особено за младежите, които са в 12-и клас, 10-и, 7-и клас за тях не е най-добрият вариант, казва Нели Костова, директор на 32-ро СУ.

С деветокласниците на 32-ро столично училище говорим как ще им се отрази третата година онлайн обучение.

Надявам се да не влизаме повече онлайн и да наваксаме изпуснатото, казва Марк Иванов, ученик в 9-и клас.

Надявам се да няма някакво намаление на успеха и на знанията, когато сме онлайн, казва Матей, ученик в 9-и клас.

В Разград, Шумен, Търговище и Силистра всички ученици са присъствено на училище.

Опитваме се наистина да бъдем в състояние на нормалност. Защото и миналата година, и сега преживяхме периода на дистанционно обучение - децата не харесват такъв период, каза Пейчо Георгиев, директор на езикова гимназия "Екзарх Йосиф", Разград.

Миналата година беше доста трудна за нас като ученици...и аз лично не харесвам онлайн обучението, каза Екатерина Начева, 12 клас.

Дали ротациите ще продължат и следващата седмица ще се решава от РЗИ на локален принцип според заетите интензивни легла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малки общини се обединяват, за да могат да си плащат сметките за ток
Малки общини се обединяват, за да могат да си плащат сметките за ток
Стойчо Младенов: Футболистите, които осъдиха ЦСКА, бяха привлечени против желанието ми
Стойчо Младенов: Футболистите, които осъдиха ЦСКА, бяха привлечени против желанието ми