НОВИНИ

Малки общини се обединяват, за да могат да си плащат сметките за ток

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 07.02.2022
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Малки общини в страната трескаво търсят решение за справяне с големите сметки за ток. В населени места от шест общини в Пловдивска област вече има режим на уличното осветление. Но свиването на разходите е само половината от решението. За другата половина кметът на Садово отправи предложение общините да си направят фирма, която да купува ток от енергийния пазар на по-изгодни цени.

В първия работен ден от седмицата сградата на общината в Садово е пестеливо осветена. Администрацията обслужва граждани, но лампите в коридорите са изгасени през повечето време. Отоплението също е икономично.

Денят на кмета Димитър Здравков започва с проверка на цените на тока на борсата. Защото сметката за декември миналата година е скочила близо 4 пъти в сравнение с декември 2020 г.

"60 000 лева отгоре. 60 000 лева са да увеличиш с 18% заплатите на годишна база на администрацията", заяви Димитър Здравков, кмет на Садово.

Уличното осветление, детските градини и кметските администрации в населените места са най-големите пера в разходите за електроенергия. Въпреки това общинското ръководство се въздържа от въвеждането на режим на тока. Но и с енергоспестяващи лампи уличното осветление пак гълта повече от 20 000 лева.

"Ако няма промяна, това сериозно ще се отрази върху инвестиционната политика на общината, върху качеството на услугите, които предлага", заяви Янко Атанасов - секретар на Община Садово.

Община Садово купува скъп ток, защото никой от доставчиците на енергийната борса не проявява интерес да сключи договор. Последните два търга пропаднали поради липса на кандидати и сега администрацията има служебен доставчик.

"Обявихме една конкурсна цена за управление на този договор от 10 лева на мегават часа и поръчката беше прекратена за пореден път, тъй като нито една оферта не беше постъпила", заяви Светлана Атанасова - юрисконсулт в Община Садово.

Кметът на Садово Димитър Здравков нарича това „наказателен пазар", защото цената на служебния доставчик е най-висока. И предлага общините в България да си направят общо търговско дружество, което да купува ток на по-изгодна цена за да покриват нуждите си.

"Общините да получат право на достъп до енергийната борса, да
получат право да купуват и евтин ток, а не само определени фирми да купуват от АЕЦ. А ние да отиваме да купуваме от тецовете скъпия ток. Да бъдем равноправни", заяви Димитър Здравков, кмет на Садово.

Ако останат без доставчик на ток в Садово изчисляват, че направените икономии ще бъдат изхарчени до есента.

"След няколко месеца вече не знам какво ще е положението за общината. Може би няма да могат да реализират редица смислени инфраструктури обекти за сметка на това електричество", заяви Светлана Атанасова.

Само промяна в закона може да помогне на общините да стигнат до договаряне на електроенергия на по-ниски цени. А намирането на баланс е неотложно казват кметове притиснати вече до стената с непосилни сметки. В много от местните бюджети пари за увеличение на заплатите няма, режийните разходи растат, а средства за капиталови ремонти също не се очертават на хоризонта.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец разгроми Спартак (Варна) в контрола
Лудогорец разгроми Спартак (Варна) в контрола
Вторият срок започна: Къде учат присъствено и къде останаха онлайн
Вторият срок започна: Къде учат присъствено и къде останаха онлайн