НОВИНИ

Разпитаха в прокуратурата бившия шеф на "Булгаргаз" (обобщение)

Николай Минков
от Николай Минков
18:10, 07.02.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов беше на разпит в прокуратурата. Засега от държавното обвинение не дават информация защо е бил извикан и дали има връзка с рекордното поскъпване на синьото горива през януари, заради което Павлов беше освободен от поста на 29 януари.

Според източници на "По света и у нас" Върховната административна прокуратура е започнала разследване на новото ръководство на "Булгаргаз" заради сделките на газов хъб "Балкан" от миналия петък. От КЕВР също са започнали проверка.

КЕВР започва проверка за сключени сделки на пазара на природен газ

Повече от 4 часа и половина продължи разпитът на бившия изпълнителен директор на "Булгаргаз" в Софийска градска прокуратура. След края му той обясни, че е бил привлечен в качеството си на свидетел.

Обяснил на прокурорите как функционира газово дружество, как се ценообразува стойността на синьото гориво. Заяви още, че е спокоен, тъй като е оставил газовия национален доставчик в отлично финансово състояние и не на последно място призова държавата да компенсира топлофикационните дружества за мораториума върху тарифите за парното и топлата вода.

В 9.30 ч. Николай Павлов пристигна в прокуратурата без адвокат и заяви, че не знае за какво е извикан.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков заявиха, че се води полицейско разследване на "Булгаргаз" заради рекордното поскъпване на газа с 30% през януари.

Преди три седмици в централата на дружеството влязоха служители на ГДБОП и на ДАНС и иззеха документи за продажбите на синьо гориво, след като се появиха твърдения за нерегламентирана търговия на количества от хранилището в "Чирен".

Николай Павлов след разпита в прокуратурата: Няма от какво да се притеснявам

След края на разпита Павлов обясни, че не е привлечен като обвиняем:

- Аз съм в качеството си на свидетел.

БНТ: Имаше ли въпрос за 30-процентното увеличение през януари?

- На всички въпроси съм отговорил, които касаят доставките, договорите и т.н.

Той обясни, че няма никакви притеснения, тъй като докато е управлявал дружеството то е било на печалба.

"Булгаргаз" го оставихме в отлично финансово състояние, с платени сметки, с предплатен газ към азерската компания. На 60% както е по договора, предплатени доставки към "Газпром" и сега просто трябва да се съберат парите, които са с падеж 14 февруари. Така че абсолютно няма никакви притеснение", каза Павлов.

Той обаче призова държавата да подпомогне топлофикациите, които трупат огромни загуби заради високата цена на газа и замразените цени на парното.

"Топлофикационните дружества трябва да бъдат компенсирани заради този мораториум. Защото, знаете, цените бяха замразени и при тях ще се открие една много сериозна дупка, която ще се отрази и върху "Булгаргаз". Но това няма как да бъде приписвано на старото ръководство. Старото ръководство си е свършило работата и оставило една прекрасна компания, кой каквото си ще да говори, с чудесни договори, както по отношение на дългосрочните партньори, така и по отношение на клиентите", каза Павлов.

Газови войни: Има ли координирана атака срещу "Булгаргаз"?

А днес КЕВР се самосезира и започна проверки на сделките, извършени от новото ръководство на "Булгаргаз" през газовата борса миналата седмица, когато бяха изтъргувани 60 000 мегаватчаса. Регулаторът ще установява дали е нарушена забраната за използване на вътрешна информация при този вид търговия и за манипулации. Върховната административна прокуратура също започна проверка на дружеството, но само на търговията през миналия петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата за въпросите на премиера: Информацията по конкретните казуси е публикувана в интернет
Прокуратурата за въпросите на премиера: Информацията по конкретните казуси е публикувана в интернет
Мъж се самопростреля на стрелбище във Варна
Мъж се самопростреля на стрелбище във Варна