НОВИНИ

Газови войни: Има ли координирана атака срещу "Булгаргаз"?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:02, 06.02.2022
Чете се за: 08:52 мин.
У нас
Слушай новината

Говоренето срещу енергийната политика на правителството граничи с война. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" енергийният министър Александър Николов. Според него дружеството е спечелило от продажбата на природен газ на държавната борса. Количествата били излишък заради топлото време, а сделките са на печалба.

Енергийният министър твърди, че в петък са продадени малко над 37 000 мегаватчаса природен газ. Приходите са над 5 милиона лева, а печалбата била над милион и половина. Тя щяла да доведе до бъдещо намаление на цената у нас. А сега щяла да подпомогне финансово "Булгаргаз", тъй като дружеството имало затруднения.

В специално интервю за "Денят започва с Георги Любенов" Александър Николов отрече сделките да са спекулативни. Каза, че са били през целия ден в петък и общо 18 на брой, а контрагентите по тях 10.

Енергийният министър отрече да има схема с продажбата на природен газ през държавната борса хъб "Балкан" и определи скандала като добре разиграна медийна драма.

"Но с много грешни детайли навсякъде. Няма три секунди, има през целия ден сделки и те са множество. Всички детайли са важни и защо. Защото когато са множество сделки и към всички контрагенти някой, ако твърди, че има спекулация, нека да ми обясни как точно има координация в рамките на един ден с хикс на брой контрагенти", заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

Николов твърди, че в рамките на петъчния ден сделките на държавната борса за продажба на природен газ са общо 18, а контрагентите по тях са 10.

"А количествата са само и единствено излишъци на база най-вече на това, че през уикенда температурата е по-висока, съответно заявените консумации от клиентите на "Булгаргаз" са с по-нисък размер", допълни Александър Николов.

Ако излишните количества не бъдат реализирани от "Булгаргаз", задължението за изкупуване пада върху "Булгартрансгаз" - това е компанията собственик на газопреносната мрежа.

"Цената щеше да е съвсем различна. Цената щеше да е 8% под средно претеглената цена за конкретния период. Става въпрос за сделка за два дни. За събота и неделя", добави министърът на енергетиката.

Така, по думите на Николов, "Булгаргаз" е продало излишните количества от 37 400 мегаватчаса с печалба над 1 милион и 500 хиляди лева, която нямало да се реализира, ако количеството било изкупено от "Булгартрансгаз".

Енергийният министър твърди, че само една от сделките е била за три секунди и при всички количествата са продадени на най-добрата предложена цена. А лотовете били разбити на един до един и половина мегаватчаса, което изключвало възможността да бъдат предварително договорени срещу комисиона.

"На газов хъб "Балкан" в същия ден са се случили още над 20 сделки. Общият брой на сделките като брой в конкретния ден е 40. 18 от тях са на "Булгаргаз", другите са между търговски контрагенти, представени на борсата", коментира енергийният министър Александър Николов.

Шефът на Булгартрансгаз: В петък са изтъргвани 60 000 мегаватчаса газ, от които 37 400 от "Булгаргаз"

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" заяви в "Говори сега", че в момента се проверяват лог файловете, които ще дадат точен отговор на въпроса кога са обявени свободните количества и кога са сключени сделките.

"60 хиляди мегаватчаса е общото изтъргувано количество природен газ в деня петък. От тези 60 000 мегаватчаса 37400 мегаватчаса са изтъргувани от "Булгаргаз", заяви Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрангаз".

Александър Николов риторично попита дали има координация в говоренето по едно също време на Румен Овчаров, Румен Петков, Бойко Борисов и Делян Добрев.

"Първо най-важното е да се забележи периодът, в който се случи тази трисекундна медийна акция. Ние сме в Азербайджан и говорим със стратегически партньори относно един от най-важните договори. В същото време съвсем скоро предстои да се започнат с другия основен партньор за България по доставка на природен газ - "Газпром експорт". И точно в този момент се стартира една странна медийна кампания, която прави и двата преговорни етапа доста по-сложни, доста по-трудни. Кой печели от това нещо?!?", попита министърът на енергетиката Александър Николов.

В предаването "Говори сега" бившият енергиен министър Теменужка Петкова коментира, че през декември "Булгаргаз" са продали много по-малко количество на борсата срещу 250 лв. на мегаватчас и това е определено като лоша практика, а сега по-голямо количество се продава за 150 лв. на мегават и това се приема за добра сделка. Тя отрече да има координирана атака.

Теменужка Петкова: Обвиненията за газовите сделки не са координирана атака, а факти

"Това са просто фактите. Ако министър Николов не иска тези факти да станат публично достояние на всички, това е друга тема", заяви Теменужка Петкова.

Румен Петков: Енергийният министър Александър Николов дължи ясни отговори на обществото

След интервюто на енергийния министър реагира Румен Петков. Той посочи количествата газ, които са изнасяни на борсата от бившето ръководство и тези след като встъпва новото, като отбелязва, че разликата е повишение в пъти. Петков пита още дали сме заплашени "Булгаргаз" да сключи договор за доставка на 500 млн. куб. метра втечнен газ на изключително висока цена и дали някой иска да съсипе "Булгаргаз".

На личния си Фейсбук профил бившето ръководство защити и главния секретар на президента Димитър Стоянов. Според него продажбата на природен газ на Румъния е била посочена като една от причините за смяната на Николай Павлов, а и сега се правело същото, но в по-големи количества.

Стоянов отбелязва още, че няма държавно дружество с по-добри резултати от "Булгаргаз". Енергийният министър обаче твърди, че в "Булгаргаз" има финансова дупка над 200 милиона лева. И така влезе в задочен спор с бившия шеф на дружеството Николай Павлов.

"Фактите са следните - "Булгаргаз" е в отлично финансово състояние. Оставяме компанията с добри договори, както по отношение на дългосрочните доставчици, така и по отношение на клиентите. Предплатили сме газа в края на януари на 60%, както е по договора с "Газпром", на 100% - както е по договора с азерите. Това са 250 милиона лева", каза Николай Павлов, бивш изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Павлов твърди още, че до 12 февруари дружеството трябва да получи 450 милиона лева по фактури за доставки към свои клиенти. Според енергийния министър обаче в сметките на "Булгаргаз" имало 600 000 лева, като 170 000 трябвало да се платят за обезщетение на напуснали служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФА Къп ще има нов носител! Нотингам разгроми Лестър на 1/16-финалите
ФА Къп ще има нов носител! Нотингам разгроми Лестър на 1/16-финалите
Илхан Кючук: Диалогът България-РСМ трябва да получи подкрепата и на опозицията в двете държави
Илхан Кючук: Диалогът България-РСМ трябва да получи подкрепата и на опозицията в двете държави