НОВИНИ

Шефът на Булгартрансгаз: В петък са изтъргувани 60 000 мегаватчаса газ, от които 37 400 от "Булгаргаз"

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
18:29, 06.02.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

В петък през газов хъб "Балкан" са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, от които 37400 от "Булгаргаз".

Това заяви в "Говори сега" изпълнителният директор на "Булгартансгаз", който е собственик на хъб "Балкан" - Владимир Малинов във връзка със скандала със сделките за търговия на газ с Румъния. Във въпросния ден "Булгаргаз" е сключил 18 сделки, допълни той.

Сделка на "Булгаргаз" с Румъния предизвика политически скандал

Малинов коментира, че според действащия еврорегламент всеки ползвател на преносната мрежа е длъжен да поддържа балансовото си портфолио близко до нулата - тоест не трябва да има големи излишъци синьо гориво, нито голям недостиг.

Той заяви, че технологично е възможно дадена сделка да се случи и за под 3 секунди. В момента се проверяват лог файловете, за да се установи кога са обявени излишъците, а дали има данни за нередности може да установят компетентните органи.

"Става въпрос за софтуерен продукт, който дава възможност на купувачи и продавачи да срещнат офертите си. Всяка страна може да пусне оферта "купува" или "продава" и всяка може да е активна или пасивна", обясни Малинов.

Директорът на "Булгартрансгаз" допълни, че няма как да се продаде количество само азерски или само руски газ, тъй като цялото синьо гориво, съхранено в Чирен, се смесва в т.нар. газов микс.

Към момента потреблението на газ в България достигна 3,5 млрд. кубически метра, което е абсолютен исторически пик за последните 10-ина години, допълни той.

Светослав Делчев: Няма дупка от 200 млн. в "Булгаргаз", мениджърският екип напусна по свое желание

Дружеството участва в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, който трябва да е готов до началото на 2024. За него "Булгаргаз" е резервирал капацитет за 500 млн. куб. метра за 10 години. Очакват се доставки на втечнен газ от САЩ, Катар, Египет и др.

Разработват се и водородни трасета като едно от тях минава през Маришкия басейн. Освен пренос на водород, те ще допускат и смесен пренос на газ и водород. Планира се да влязат в експлоатация през 2026.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 6000 катастрофи са станали през 2021 година
Повече от 6000 катастрофи са станали през 2021 година
Леверкузен удари звучен шамар на Борусия насред Дортмунд
Леверкузен удари звучен шамар на Борусия насред Дортмунд