НОВИНИ

Сделка на "Булгаргаз" с Румъния предизвика политически скандал

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 05.02.2022
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Сделка на "Булгаргаз" с Румъния развихри нова политическа буря. Лидерът на опозицията Бойко Борисов определи сделката като "кражба за милиони". Преди него в ефира на БНТ Румен Петков заяви, че голямо количество природен газ е продаден за рекордно кратките 3 секунди през хъб "Балкан", а огромна печалба отишла при посредници. От "Булгаргаз" съобщиха за "По света и у нас", че през борсата са продадени излишни количества с цел финансово стабилизиране на дружеството.

Единият от аргументите на Румен Петков, който е част от управляващата коалиция е, че през последните месеци отстраненото преди дни ръководство на "Булгаргаз" не е реализирало подобни сделки, за да избегне феномена, при който у нас през борсата посредници купуват природен газ на ниска цена, а след това се изнася в съседна Румъния на значително по-висока.

Според Борисов подозрително е, че количествата са обявени в края на деня и за секунди сделките са реализирани и затворени. От "Булгаргаз" обясниха, че са продадени свободни количества заради по-ниското потребление в почивните дни.

Скандалните обвинения за посредническа сделка за продажба на големи количества природен газ съобщи Румен Петков първо в "Денят започва с Георги Любенов.

Вчера "Булгаргаз" продаде, хариза на братска Румъния 60 хиляди мегавата за събота и неделя, нещо което старото ръководство не е правило с месеци.

Според Петков страната ни получава най-евтиния газ в Евросъюза, като цената у нас е 55 евро на мегават, а в Румъния е 85 евро.

Значи за събота и неделя новия ръководител на "Булгаргаз" направи някого милионер. Мисля, че за българското общество е много важно как премиера и вицепремиера ще посрещнат вчерашната операция на "Булгаргаз". 60 000 мегавата, сделките са траели по три секунди. И това не бива да бъде подминавано. Иначе у обществото ще остане убеждението, че сменяме тези, за да сложим онези.

Според Петков за минути от системата на газовия хъб може да се извадят посредниците, които са купили тези количества, за да ги изнесат на значително по-висока цена и така да стане ясно кой е натрупал свръхпечалба.

Румен Петков: 40% от българите живеят в условията на енергийна мизерия

И бившият премиер Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в Кирково коментира темата. Той показа схема, която по думите му е около две лобита в газовия бизнес - едното около бившия шеф на Булгаргаз Николай Павлов, а другия около сегашните управляващи.

И ще докажем, че са крали в петък - вечер. И то са крали с милиони. Снощи в късна доба си отреждат да направят търг. Точно такива, каквито Киро и Асен обясняваха - прозрачни. Трансперънси, то страшна работа. Това обясняват тези хора. Какво се случва? 60 000 мегаватчаса природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. Това е подготвена продажба за определени фирми, казва Овчаров. И това е количество равно на половината за деня консумация на цяла България. На мен ми спретнаха компромата с чекмеджето и ме разнасят осем месеца. Тук, уважаеми, става въпрос за милиони чекмеджета.

За "По света и у нас" от "Булгаргаз" заявиха, че е направена проверка на изнесената информация. Било установено, че поради по-ниското потребление в почивните дни от общия микс - излишните количества са реализирани през газовия хъб "Балкан".

Количествата обаче не били цитираните, а по-малки - 37 000 мегват часа. Целта на сделката била да се подобри финансовото състояние на дружеството, предвид положение от новото ръководство на компанията.

Борисов за управляващите: Ще докажем, че са крали милиони

Според Борисов реакцията на управляващите на тази сделка ще покаже дали има схема или не. Лидерът на ГЕРБ припомни, че преди изборите, само за часове след непроверен сигнал за изборна търговия, активисти на партията са били арестувани и репресирани.

Тези ходят в Брюксел да говорят за корупция, за реформа в съдебна система. Тези точно ли? Тия хора като ги гледате не ви ли е мъчно - Рашков ли си, какъв си там? Ни ви ли е мъчно с три байпаса да ги държите по арестите. Докато лъжете с машините в София.

Според Борисов дори тази сутрин полицаи ходили при областния лидер Цвета Караянчева и я питали ще правят ли демонстрации в Кирково.

Повече отговори по скандала с "Булгаргаз" очаквайте утре от министъра на енергетиката, който ще бъде гост в "Денят започва с Георги Любенов".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едва половината от новия випуск дипломирани лекари искат да останат в България
Едва половината от новия випуск дипломирани лекари искат да останат в България
Спасяването на Райън: 5-годишно момче пропадна в 32-метров кладенец
Спасяването на Райън: 5-годишно момче пропадна в 32-метров кладенец