НОВИНИ

Инспектори под прикритие разкриха схема за фалшиви сертификати в зимните курорти

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 05.02.2022
6207
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Арест в Банско за издаване на невалидни зелени сертификати. Мъж беше задържан, след като служители на РЗИ-Благоевград разкрили, че прави незаконно антигенни тестове и издава сертификати. Мъжът е служител на лаборатория, в чийто пункт преди месец също беше разкрита подобна схема, но в Пампорово.

Пункт за тестове в Банско без лиценз от РЗИ-Благоевград, служител, който правел антигенни тестове и на базата на тях издавал невалидни зелени сертификати - това е ясно засега.

Пунктът е отворен преди повече от месец, част е от верига пунктове на лаборатория, регистрирана в София. От РЗИ съобщиха, че помещението в зимния курорт не отговаря на изискванията за провеждането на такива изследвания.

40-годишен мъж е задържан за 72 часа, като за случая е сезирана и Районната прокуратура.

Здравни инспектори под прикрие устроили капан на 40-годишния мъж. Акцията е планирана няколко седмици след като в РЗИ-Благоевград завалели сигнали за пункта в Банско. Служители на здравната инспекция няколко пъти посетили обекта, обозначен като място за извършване на всякакъв вид тестове за COVID-19. На мястото обаче не откривали никого. Затова инспекторите решили да си поръчат тест и зелен сертификат по телефона и 40-годишният мъж се появил на място, в хотел, където направил тестовете. Така била разкрита схемата.

Днес в пункта нямаше никого. Но се оказва, че така било и в предишните дни. Рядко там имало хора. По думите на местните, които са виждали мъжа, той бил изключително агресивен и неуважителен.

Мъжът е задържан за 72 часа и прокуратурата вече разследва случая.

По думите на местните хора в Банско, които живеят в близост до въпросната лаборатория, служителите в нея са отсядали в хотел. Както лабораторията, така и хотелът днес бяха затворени, а на нашите многобройни позвънявания не отговори никой.

В Пампорово арестуваха търговец на зелени сертификати

Преди месец в друг от зимните ни курорти - Пампорово, беше разкрита подобна схема за издаване на фалшиви сертификати в един от пунктовете на същата лаборатория.

Екипът на БНТ потърси за информация собственика ѝ Иво Илиев. Той потвърди, че 40-годишният мъж, задържан в Банско, е негов служител. Отказа обаче да даде каквато и да било информация по случая с мотива, че към момента се води разследване и до приключването му ще запази мълчание.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасяването на Райън: 5-годишно момче пропадна в 32-метров кладенец
Спасяването на Райън: 5-годишно момче пропадна в 32-метров кладенец
Левски и ЦСКА с категорични победи във волейболния елит
Левски и ЦСКА с категорични победи във волейболния елит