НОВИНИ

Гръцките фермери излязоха на протест заради скъпия ток

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 05.02.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Гръцките фермери отново започнаха протести, като поставиха редица условия за данъчни облекчения и корекция на цените на суровините. За сега тракторите са на магистралата Солун - Атина до Лариса без да прекъсват движението. Не може да се предвиди дали протестите ще ескалират с блокади. Гърция похарчи 1,7 милиарда евро за субсидиране на сметките за ток на фермерите, домакинствата и бизнеса. Така държавата се опитва да смекчи удара от високите цени на енергията. Именно те са основният фактор за инфлацията, която нарасна до 5,1% през декември - най-високо равнище за страната от 11 години.

Фермерите от три аграрни области са на пътен възел "Никия" на магистралата Солун - Атина, като в знак на добра воля разположиха над 300 трактори от двете страни на пътя, без да прекъсват движението.

Те заявиха пред медиите, че са най-засегнати от пандемията, високите цени на горивата и суровините и очакват нова стратегия от правителството.

Повишението на цените на електричеството и бензина оскъпи стойността на продукцията с 50%, каза Костас Целас от Асоциацията на земеделците в Кардица.

С бърза реакцията правителството направи опит да овладее протестите, като удовлетвори само частично исканията им: намали ДДС на торовете, дава 80% компенсация при природни бедствия и повече средства в помощ на производителите на островите.

Това, което предлагат, е подигравка. Не решават основните ни проблеми, за да можем да поддържаме нашите ферми и села. Искаме съществени мерки, които наистина решават нашите проблеми, допълва Костас Целас от Асоциацията на земеделците в Кардица.

В последните часове лидерите на фермерските съюзи от граничните области с България - Драма, Серес и Комотини заявиха, че и те са в пълна готовност за блокади.

Коментари на политически анализатори подчертават, че ситуацията е критична, защото протестите на фермерите могат да предизвикат общонационално неподчинение срещу ограничителните мерки, скъпите цени на стоките от първа необходимост, както и на бензина.

В Солун днес реагираха с демонстрация срещу високата инфлация, като участваха и студенти.

Опозицията настоява незабавно да се вземат мерки в помощ на производителите и да се постави таван на цените на хранителните стоки и горивата.

Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Анани Явашев
Почина Анани Явашев
Първите американски военни за подсилване на НАТО пристигнаха в Полша
Първите американски военни за подсилване на НАТО пристигнаха в Полша