НОВИНИ

Голяма част от учениците у нас започват втория срок от вкъщи

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 06.02.2022
Чете се за: 03:50 мин.
Още
Слушай новината

Заради високата заболеваемост редица области въведоха онлайн обучение за предстоящата седмица.

В почти всички области в страната решенията на щабовете са единодушни - гимназистите да се обучават от разстояние. В някои градове са преценили, че това трябва да се случи на ротационен принцип, в други на децата, които им предстоят изпити, да се върнат в класните стаи. В областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен всички деца ще се обучават присъствено. В Бургас само учениците от 1-ви до 4-ти клас се връщат в класните стаи.

Никол Чолаков от Бургас е 12-и клас. Предстои и матура, но намира полза от ученето от вкъщи през следващата седмица.

"Ще имаме време на наблегнем малко на допълнителните уроци, да видим материала за матурите и също хората, които ще кандидатстват в чужбина, ще имаме малко повече време да подготвим портфолия, документи и ще имаме време да разгледаме университетите малко по-подробно", заяви Никол Чолакова.

Майката на Никол е с противоречиво мнение за онлайн обучението, от една страна то развива технологично децата.

"Но по отношение на натрупаните знания, за мен те са не знания, а просто едни научени факти, считам, че децата имат изключително много пропуски", заяви Таня Стоянова, майка на Никол.

Според ръководството на училището на Никол мярката е наложителна.

"Много големи трудности изпитахме в седмицата преди ваканцията, защото около 30 учители от общо 66 в гимназията бяха болни", заяви Стилиана Петкова, заместник-директор на ПГРЕ "Г.С. Раковски"-Бургас.

Във Варна по-голямата част от учениците ще учат присъствено. В морската столица се залага на ротационния принцип.

"Първата седмица от 7 до 11 февруари в обучение в електронна среда от разстояние ще бъдат випуските 9-и, 10-и и 11-и клас. В следващата седмица ще бъдат учениците от 5-и и 6-и клас", заяви Ирена Радева, началник на РУО-Варна.

В Русе децата от 5-и до 12-и клас също започват втория срок на ротация. Някои родители обаче са решили да не пуснат децата си в клас.

"Понеже е астматик и сме преценили, че ще учи онлайн", заяви Цветелин Черкезов.

"Нашият специално ще бъди онлайн, така ние сме преценили. Иначе ще бъдат на училище, техният клас. Предпочитам онлайн да е, докато премине вълната", заяви Иван Иванов.

В Благоевградска област продължава да е сред регионите с висока заболеваемост. Директори на училища не мислят, че новите рестрикции ще дадат резултат.

"Нашите класове са малки и единични паралелки. Това не беше съобразено в многото заповеди, които бяха издадени от различни компетентни органи, и се получава на практика, че учениците от 6-и клас, които са само 14 на брой ще бъдат онлайн, а всички останали ще бъдат в училище. Това не разбирам с какво допринася за намаляване на заболеваемостта", заяви Василка Величкова, директор на 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград.

В рамките на предстоящата седмица ще се направи анализа на заболеваемостта сред учениците и ще се решава по области дали и кои мерки да останат в сила.

По темата работи: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчитат повишен интерес към осиновяването на домашен любимец в Русе
Отчитат повишен интерес към осиновяването на домашен любимец в Русе
Спускането при мъжете ще се проведе между двата манша на женския гигантски слалом
Спускането при мъжете ще се проведе между двата манша на женския гигантски слалом