НОВИНИ

Махмуд и Бланко спечелиха 72-ото издание на Санремо

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:32, 06.02.2022 (обновена)
6626
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Слушай новината

Дует ще има възможност да представи Италия на "Евровизия" тази година. Снощи се проведе т.нар. "супер събота", в която шест държави обявиха кои ще бъдат техните представители. Колкото до Санремо - пищно, красиво по италиански, пет дни на прекрасна музика - както винаги фестивалът беше наслада за зрителите.

Ето и най-впечатляващите моменти от конкурса.

Махмуд и Бланко с песента "Brividi" - очаквана, но и заслужена победа. Нежната балада, която в превод означава "Тръпки", ще гарантира поредното силно представяне на Италия на "Евровизия". Песента на двамата млади изпълните спечели сърцата на журито и публиката и се доказа като най-добра от 25-те. През всички вечери на конкурса, излъчван на живо по италианската телевизия от прочутия Театър Аристон в Санремо, песента на Махмуд и Бланко водеше в класацията на журито и телевота на зрителите.

За Махмуд това не е първа победа на "Санремо". През 2019 година певецът, чието истинско име е Алесандро, покори Италия с песента си "Soldi", която му донесе и почетното второ място на "Евровизия" в Тел Авив.

Изключително оспорвана беше надпреварата в среднощните часове в Санремо. До т.нар. Суперфинал останаха общо трима изпълнители, получили най-висок вот от зрителите. Втора остана младата певица Елиза.

Третото място в краткия финал е за легендата на италианската музикална сцена - Джани Моранди. 77-годишният ветеран е печелил "Санремо" през годините, участвал е 6 пъти, а два пъти е бил и водещ на конкурса.

Критиците пък предпочетоха песента на Масимо Раниери.

А за Фабрицио Моро е с приз за най-съдържателен текст.

В петте вечери на сцената на театър "Аристон" водещият и артистичен директор на най-стария музикален конкурс в Европа - Амадеус, си партнира с немалко звезди. Сред тях бяха Орнела Мути и Сабрина Ферили.

Както винаги "Санремо" дава шанс и на млади изпълнители, и макар и да не се класира сред челните места, 19-годишният Матео Романо даде силна заявка, че тепърва ще чуваме за него. Той беше най-младият изпълнител на конкурса.

С рекордно висок зрителски интерес, пред пълна зала, за първи път от две години с публика на живо, 72-oто издание на "Санремо" беше точно толкова бляскаво, колкото почитателите му очакват.

Конкурсът даде силен тласък на миналогодишните победители Манескин, които се завърнаха на сцената като специални гости още в първата вечер.

Именно с тях беше и един от най-емоционалните моменти - вокалистът Дамиано не успя да сдържи сълзите си, когато след емоционално изпълнение на Coraline, последваха думи на благодарност от Амадеус, а цялата зала аплодира на крака четиримата младежи, които покориха Италия, Европа и света.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоуи Садовски-Синот спечели първото злато за Нова Зеландия от зимни игри
Зоуи Садовски-Синот спечели първото злато за Нова Зеландия от зимни игри
МОК призна за лошите условия за спортистите под карантина в Пекин
МОК призна за лошите условия за спортистите под карантина в Пекин