НОВИНИ

Ще поскъпне ли сокът заради високата цена на тока?

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 05.02.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Скъпият ток рефлектира и върху земеделието, и очаквано вдига цената на продуктите. Производители от Русенско изчисляват, че себестойността на плодовете ще скочи с близо 40 на сто, след като плащат 3 пъти по-високи сметки за ток. Съответно вдигат цената на продуктите, които произвеждат.

Николай Колев отглежда близо 400 дка овощни градини. Има затворен цикъл на био производство, от ябълките произвежда сок. Казва, че доставчикът му на електроенергия от ноември миналата година досега е повишил цената от 21 на 57 ст. за киловатчас. Поскъпнали са и всички суровини, необходими за производството.

Токът ни е около 15% от себестойността на продукцията и с последните сметки, които дойдоха, сметката ни за ток се увеличи два пъти и половина спрямо предходните месеци. Това наистина е едно голямо перо, което вдига себестойността на продукцията, обяснява Николай Колев – овощар и производител на сокове.

Заради скъпия ток той вече е вдигнал цената на литър сок с близо лев. Това обаче удря и потребителите, които по-рядко ще си купуват биологично чист сок.

Николай Колев е и председател на съюза на Дунавските овощари. Прогнозите му са, че през следващата година себестойността на плодовете ще се повиши с близо 40%.

В нашия регион "Напоителни системи" не работят, водата, която използваме е изцяло с помпи, които са на ток. Отделно съхранението на плодовете в хладилните камери също е на ток. казва Николай Колев – овощар и производител на сокове.

В същото време цената на плодовете на пазара няма да се повиши, тъй като по думите на Колев, тя се определя от търговците. А това означава фалит на много овощари.

Ще има градини, които изобщо няма да се гледат, понеже себестойността няма да отговаря на цената на пазара и хората ще работят за нищо, допълва Николай Колев – овощар и производител на сокове.

За да оцелеят, производителите разчитат на държавни субсидии за скъпия ток. А заради поскъпването на торовете и препаратите за растителна защита, настояват и за допълнителна помощ от земеделското министерство.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист записа 13-а победа след успех над Академик Пловдив
Рилски спортист записа 13-а победа след успех над Академик Пловдив
Едва половината от новия випуск дипломирани лекари искат да останат в България
Едва половината от новия випуск дипломирани лекари искат да останат в България