НОВИНИ

Илхан Кючук: Диалогът България-РСМ трябва да получи подкрепата и на опозицията в двете държави

bnt avatar logo
от БНТ
19:58, 06.02.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Диалогът между правителствата на България и Република Северна Македония е динамизиран и трябва да получи подкрепата на европейските партньори.

Така докладчикът за Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючук коментира преговорите София - Скопие в "Говори сега". Кючук е европейски депутат от ДПС/Алианс на либералите и демократите.

Според него отношенията между двете страни трябва да бъдат доразвити на ниво секторни политики и да получат подкрепата на цялото общество, включително и на опозицията, защото само усилията на двамата министър-председатели не са достатъчни.

Срещата на северномакедонския президент Стево Пендаровски с представители на ОМО-Илинден със сигурност не помага на добросъседските отношения между двете държави, допълни още Кючук.

В студиото на "Говори сега" той коментира и предложенията на ДПС за промяна в Конституцията. От движението са представили проекта си първо в Брюксел, а после в София, тъй като се вслушват в препоръките и е най-естествено да започнат от там, коментира Кючук.

От ДПС предлагат:

  • главният прокурор да може да бъде разследван от магистрат над 65 години с над 20 годишен опит, който след разследването на получи гарантирано кариерно развитие като се върне във Върховния касационен съд
  • административните звена на прокуратурата да осъществяват надзор над действията на главния прокурор
  • политиката на гл. прокурор да е съсредоточена единствено върху наказателното право
  • Висшият съдебен съвет да се раздели на две - на прокурорски и на съдийски. От него да отпаднат главният прокурор, правосъдният министър и председателите на ВКС и ВАС. Прокурорската колегия да се състои от 7 члена, избрани от квотата на НС и 6 от прокурорските среди, а съдийската - обратно - 7 от съдийските среди и 6 от парламентарната квота.
  • въвеждане на индивидуалната конституционна жалба.

Тези предложения не изискват свикване на Велико народно събрание, защото не променят модела, коментира Кючук.

От движението смятат, че е дошъл политическият момент те да бъдат осъществени, защото при предишното управление ГЕРБ и патриотите са защитавали статуквото и това не е било възможно.

Кючук изтъкна, че в лицето на новата коалиция вижда воля това да се промени.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Газови войни: Има ли координирана атака срещу "Булгаргаз"?
Газови войни: Има ли координирана атака срещу "Булгаргаз"?
Левски проведе последна тренировка в Белек (ВИДЕО)
Левски проведе последна тренировка в Белек (ВИДЕО)