НОВИНИ

10-и ден на протести в Отава заради ковид ограниченията

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:20, 07.02.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

В канадската столица Отава беше обявено извънредно положение заради нестихващите протести срещу ковид ограниченията. 10-и ден градът е блокиран от демонстранти. От полицията признаха, че не им достигат сили, за да се справят с положението.

През почивните дни броят на протестиращите в Отава достигна 5000 души, след като към демонстрациите се присъединиха местни жители и хора от други градове. Кметът призна, че властите не контролират ситуацията. Демонстрантите искат от федералните и регионални власти да отменят ограниченията, свързани с пандемията.

"Напуснах работа. Не чаках да ме уволнят. Избрах да не се ваксинирам", казва неваксинирана и безработна медицинска сестра.

По улиците на Отава излязоха и контрадемонстранти.

"Родена съм след Втората световна война и съм чувала какво е да не си свободен. А те скандират Свобода. Те не знаят какво е да не си свободен, нямат идея", казва пенсионерката Марит Крист-Корбет.

Кметът на Отава заяви, че протестите представляват заплаха за безопасността на жителите на канадската столица.

Градоначалникът обяви извънредно положение, което дава допълнителни правомощия на управата на Отава.

"Приоритет са жилищните зони, където хората бяха подложени на хулигански прояви. Възрастни хора не могат да излязат да пазаруват и семейства с малки деца не могат да спят заради фойерверки и клаксони", каза кметът на Отава Джим Уотсън.

Полицията ще получи подкрепления от жандармерията и ще попречи на снабдяването на камионите с гориво. Съобщава се за екстремисти и крайнодесни в редиците на протестите. Водят се разследвания за кражби и щети върху имущество.

Вълната недоволство започна на 29 януари като протест на така наречения "Конвой на свободата" срещу задължителната ваксинация на шофьорите, който преминават границата със САЩ.

Протести имаше и в Торонто, Квебек и Уинипег. Премиерът Джъстин Трюдо, който е под карантина, нарече демонстрантите "маргинално малцинство" и заяви, че няма да преговаря с тях. Над 80% от канадците са ваксинирани.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед е похарчил най-много за трансфери през последното десетилетие
Манчестър Юнайтед е похарчил най-много за трансфери през последното десетилетие
Как пенсионерите могат да разберат имат ли добавки към февруарските пенсии
Как пенсионерите могат да разберат имат ли добавки към февруарските пенсии