НОВИНИ

Правосъдният министър: Ще задействам процедура по освобождаването на Иван Гешев при положително становище от КС

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:36, 28.01.2022
6163
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е готова да задейства наново процедура по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев при положително становище от Конституционния съд, че има тези правомощия. Това заяви Надежда Йорданова в "Денят започва".

На 8 февруари КС казва може ли правосъдният министър да иска отстраняване на главния прокурор

Изпълнителната власт е обърна с питане към конституционните съдии дали правосъдният министър има правомощията да предложи на ВСС предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор.

Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

В "Денят започва" Надежда Йорданова уточни, че към процедурата за отстраняването на Гешев би добавила и допълнителни мотиви. По думите ѝ са налице различни видове нарушения, както в рамките на настоящия мандат на Гешев, така и в предходните му професионални действия.

Относно подготовката на механизъм, който да позволява независимо разследване на фигурата на главния прокурор, Надежда Йорданова заяви, че в момента се изчистват детайлите за профила на разследващия магистрат в разговори с Европейската комисия. Едно от предложенията е това да бъде наказателен съдия, който да поеме временна функция на разследващ главния прокурор и после да се върне на работа в съда. Обсъжда се и възможността кръга от магистрати, които да имат право да водят разследвания срещу главния прокурор, да бъде увеличен.

При всички положения магистратът, който би водил разследване срещу главния прокурор, ще се избира на случаен принцип за всеки конкретен случай, а няма да има фигура с определени изрични правомощия.

До дни се очаква законодателните промени за закриването на специализираното правосъдие у нас да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

В голямата си част те съдържат промените в тази посока, приети на първо четене от 46-ото НС, поясни Надежда Йорданова.

Предвижда се заварените дела да останат физически в сградата на специализираните съдилища и да бъдат администрирани съответно от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.

Съдиите, които ги гледат в момента, ще бъдат командировани в СГС и САС, за да се избегнат каквито и да е пречки пред доразглеждането им.

По думите на Надежда Йорданова данните от работата на специализираните институции са много ясни – нямаме осъдителни присъди за злоупотреби по високите етажи на властта.

За сметка на това при правосъдния министър са пристигнали идентични случаи за необосновано искане за използване на СРС. И четирите случая обхващат протестите срещу властта през 2020 г. При всеки от тях искането е отправено от специализиран прокурор и утвърдено от специализиран съдия, изтъкна Йорданова.

Подготвят се и конкретни промени за превенция на домашното насилие.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво време ни очаква през февруари?
Какво време ни очаква през февруари?
Реал Мадрид може да получава до 440 милиона годишно от стадиона си
Реал Мадрид може да получава до 440 милиона годишно от стадиона си