НОВИНИ

Празненства няма. Но цветята не секват пред паметника на Кирил и Методий

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:03, 24.05.2020
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

България отбелязва един от най-значимите дни в календара - Денят на българската просвета и култура.

Днес почитаме делото на двамата солунски братя, които правят възможно паметта на народа и историята да бъде съхранена чрез великото чудо на буквите.

Тази година заради коронавируса и извънредната епидемична обстановка официално честване пред паметника на светите братя Кирил и Методий няма. Бяха поставени обаче цветя и венци на почит.

Няма го и традиционното шествие от Министерството на образованието до паметника на светите братя, в което се включваха ученици, учители, учени, преподаватели от висшите училища.

Но от рано сутринта тук започнаха да идват хора и да оставят цветя в знак на признателност. Цветя оставиха и работещите в Националната библиотека, в читалищата, в Общината. Идеята беше днес тук да се идва поединично, а не организирано, за да няма струпване на хора.

Тук дойдоха и оставиха цветя и президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Йорданка Фандъкова.

Румен Радев, президент на България: Честит празник на всички учители, деца, учени, духовници, творци! това е нашият неповторим, светъл български празник. Той е преди всичко празник на духа! Той ни обединява с непреходната сила на българската култура и просвещение, той ни кара да се чувстваме горди с нашия цивилизационен принос към световното културно богатство и към духовното развитие на всички славянски народи, и днес ние се чувстваме сродени! Трябва да се чувстваме такива, с нашата азбука, с нашия език, с общата ни историческа и културна памет!


Йорданка Фандъкова, кмет на София: Честит празник на всички! Първо на всички хора на духа, хората на просветата и културата, хората, които запазиха и в тези трудни времена духа и ни показаха и доказаха , че във всяка ситуация, в която каузата е ясна, можем да се справим. Поздравявам българските учители, които само за няколко дни се организираха, за да може да завърши учебната година, които показаха въпреки всички критики които имаше преди това че не са на нивото на своите ученици по отношение на технически и технологични умения, успяха да се справят и защитиха каузата на народни будители!

Днес няма празненства в училищните дворове както обикновено. Учениците учат дистанционно от домовете си, учителите преподават дистанционно, така ще завърши и учебната година. По всеобщо мнение българското училище се справи с трудната ситуация. Но чуйте как една млада учителка от столичното 18-то училище поздрави учениците и колегите си за празника. Нейната история ще ви разкажем в емисията ни в 20 часа.

Моника Тодоринска, учител по математика, 18- то СУ: Първо да бъдат здрави и да се пазят, това в момента е най-важното. Но искам да кажа, че съм много благодарна не само на моите ученици, предполагам и другите колеги на техните ученици, че те са толкова сериозни.На колегите бих им казала да не се отказват, останало е малко от дистанционното обучение, да съберем нови сили всички и септември месец да започнем една прекрасна учебна година, всеки на работното си място в училище.

Едно е сигурно - независимо от извънредната ситуация и от това, че няма официално честване, празникът на буквите и химнът "Върви, народе възродени" са най-обичаните за нас българите, защото чрез тях откриваме нашата национална идентичност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без тържествени шествия, но с концерт отбелязват празника на буквите в Благоевград
Без тържествени шествия, но с концерт отбелязват празника на буквите в Благоевград
Балони в небето над Карлово – почит за първоучителите
Балони в небето над Карлово – почит за първоучителите