Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Предадоха на съд на учителката от Долни чифлик, обвинена в лихварство

bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 02.06.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
предадоха съд учителката долни чифлик обвинена лихварство
Слушай новината

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 66-годишна учителка по български език и литература от Долни чифлик, която се е занимавала с нелегални банкови сделки и държала златни и сребърни накити, придобити от престъпна дейност.

Според обвинителите тя предоставяла кредити с високи лихви на хора, които спешно се нуждаели от пари.

Учителка по български език е обвинена в лихварство

Обвиняемата живее в Долни чифлик и стопанисва офис в центъра на града. Там тя предоставяла кредити и приемала на влогове. Отпусканите суми били обезпечавани с вещи на нуждаещите се от пари, а върху даваните суми начислявала лихви.

Най-често вещите били златни или сребърни накити. Обикновено заемите били краткосрочни, а лихвата висока. Ако в деня на падежа длъжникът не върнел главницата и лихвата, обвиняемата придобивала заложените от него вещи, като можела да ги продава, подарява, да ги заменя или съхранява.

B много случаи, освен че предоставяли бижута, нуждаещите се от кредит подписвали и запис на заповед, с която безусловно се задължавали да заплатят на обвиняемата сумата, която тя им е предоставила и определената към нея лихва.

Дори и при пълно погасяване на задължението, нелегалната банкерка невинаги унищожавала записа на заповед, а продължавала да го съхранява.

Установено е, че обвиняемата не е регистрирала дружеството си съгласно Наредбата за дейността на заложните къщи от 2009 година, няма право да извършва сделки с изделия от благородни метали и скъпоценни камъни или да извършва банкови сделки.

Въпреки това, в периода януари 2016 година - декември 2020 година жената предоставила пари в заем на различни хора в размер на 55999 лева и 6650 евро, като срещу дадените пари придобила и държала златни и сребърни накити на обща стойност 787789 лева.

Ако бъде призната за виновна по първото обвинение, жената може да получи наказание лишаване от свобода за срок от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева. По второто обвинение наказанието е лишена от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Украйна: Искахме да зарадваме нашите сънародници
Селекционерът на Украйна: Искахме да зарадваме нашите сънародници
С вой на сирени в цялата страна почетохме паметта на Христо Ботев и на всички загинали за свободата на България (СНИМКИ)
С вой на сирени в цялата страна почетохме паметта на Христо Ботев и на всички загинали за свободата на България (СНИМКИ)