НОВИНИ

Учителка по български е обвинена в лихварство

bnt avatar logo
от БНТ
15:18, 12.05.2022 (обновена)
22112
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

66 годишна учителка от Долни Чифлик е обвинена, че се е занимавала с лихварство. При обиск в дома ѝ са иззети над 20 хиляди лева, злато и документи с дати на залози и падежи. Пред БНТ жената заяви, че имала право да търгува със злато и признава, че сред клиентите има и нейни ученици.

До разследването се стигнало след сигнал, че учителката по български език и литература се занимава и с лихварство. Последвали обиски на жилището и използваното като офис помещение, където са открити пари и ценности.

"Три тефтера със записани имена на лица, грамажи, суми пари, дати на залози и на падежи. 1500 броя златни накити с общо тегло над три килограма, около 20 хиляди лева в различни валути. Проведени са множество разпити, имащи отношение по случая", обясни ст.комисар Атанас Михов, директор на ОД на МВР-Варна.

Срещаме се с учителката в нейния офис в Долни Чифлик. Тя отрече да се е занимавала с лихварство. Съгласи се да говори, при условие, че не показваме лицето ѝ и не казваме името ѝ.

"Просто някаква измислена история. Това не е така! Кой ще отиде да се оплаква? Няма такъв!"

БНТ: Тоест, вие имате лицензиран магазин, златарски, в който продавате злато, или хората го залагат?

- Да, имам лиценз и те ми го вземаха този документ, но така или иначе от камарата в София имам лиценз, документ за това. За продажба на злато. "Толкова съм им помагала на хората, защото аз просто си имам достатъчно пари, които съм ги наследила, достатъчно имоти продадох като наследство и зимата беше тежка и аз на много хора съм правила услуги. Аз съм учителка и те са обикновено са мои ученици или родители на ученици.

В Долни Чифлик всички знаят къде е офисът на учителката, но твърдят, че не знаят с какво се занимава.

За момента няма данни лихварката да е заплашвала своите длъжници. Вече са разпитани 15 свидетели. Оказва се, това не е първото ѝ провинение

"Извършителката е позната на МВР по линия лихварство. Същата е задържана за същия вид престъпление през 2019 година, като за случая тогава, досъдебното производство беше преобразувано в следствено дело", уточни ст. комисар Михов.

Работата по случая продължава с разпит на още свидетели.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Улица в София ще носи името на Милен Цветков
Улица в София ще носи името на Милен Цветков
14-годишната Йоана Костантинова спечели първите си точки за световната ранглиста за жени
14-годишната Йоана Костантинова спечели първите си точки за световната ранглиста за жени