НОВИНИ

"Добрите истории" - кои са лицата на доброволците у нас?

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 12.05.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Добрите истории вдъхновяват всички ни. А кои са хората, които стоят зад тях? На 19 май БНТ започва излъчването на специална рубрика - "Добрите истории" - поредица от репортажи, в които ще ви запознаем с доброволци, които се занимават с различни местни инициативи у нас.

В студиото на "Денят започва" повече за програмата разказаха Емилия Лисичкова – председател на гражданската платформа "Агора" и Борислава Черкезова – изпълнителен директор на фондация "Карин дом".

"Това е програма, която стартира преди около година и част от подкрепените инициативи са в напреднал стадий на развитие. Насочена е към местното дарителство, което разчита на добрата местна кауза", поясни Емилия Лисичкова.

Доброволците от тези разкази не даряват пари, а време, усилие и сърце за различни каузи.

Първият репортаж от рубриката ще бъде излъчен на 19 май и ще ни запознае с дейността на Карин дом. В продължение на 25 години фондацията подкрепя деца със специални потребности и техните родители във Варненска област.

"За Карин дом добрата кауза е идеята, която сплотява местната общност. Нашата кауза са децата - от това по-смислена идея няма. Прилагаме различни иновативни и терапевтични подходи, но това, което е наша гордост и ни отличава, е че работим съвместно с родителите още от първата ни среща, посрещаме родителите, обясняваме им как да обгрижват и подкрепят детето си", каза Борислава Черкезова.

Кандидатите и предложенията им са оценявани в продължение на няколко месеца, а реализирането на инициативите започва от 1 септември 2021 г. Програмата е финансирана от фондация "Америка за България" и е насочена към изграждането на дарителството като устойчив модел и ценност за сплотяване на общността.

"Мисля, че подбрахме добри и различни идеи, които стимулират местното дарителство. Опитвахме се да хванем една времева линия, която се прояви в различните проекти от програмата. Дарителството е традиция, нещо, което има корени в общността и много от проектите са насочени към това да проучат корените му в населените места, да изведат личностите, които са градили тези общности, за да го предадат на следващите поколения", добави Лисичкова.

А една от инициативите в развитие е в град Дебелец - там доброволци са се заели да превърнат стария стадион в модерен спортен комплекс. Благодарение на усилията им над 200 деца от няколко футболни клуба от община Велико Търново вече използват терена за тренировки. Една от идеите е там да бъде направена и площадка за деца с увреждания.

Вижте разговора и прякото включване от Дебелец във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът Нинова и посланикът на Япония обявиха нова инвестиция в българското кисело мляко
Вицепремиерът Нинова и посланикът на Япония обявиха нова инвестиция в българското кисело мляко
Министър Заков за случая с МиГ-29: Очевидно става дума за фалшиви сигнали, с които се вдигат изтребители
Министър Заков за случая с МиГ-29: Очевидно става дума за фалшиви сигнали, с които се вдигат изтребители