НОВИНИ

Започва кампанията по бране на череши в различни райони на страната

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 12.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Започва кампанията по бране на череши в различни райони на страната. В Пловдивско вече събират първите плодове, но останалата реколта с по-късни сортове е почти унищожена от студовете. Очаква се, че тази година килограм череши на тържищата ще струва двойно по-скъпо.

Градината на Крум Мирчев е една от малкото край Брестник, където вече се берат череши. Неговите дръвчета са ранен сорт и това ги е спасило при последното застудяване. По-късните сортове обаче са сериозно пострадали.

В съседната градина Олга също се чуди как ще покрие разходите си. 80 процента от черешите ѝ са измръзнали и това според нея ще доведе до по-висока цена за крайния потребител, дори в разгара на сезона.

"Имаме доста разходи тази година с покачването на инфлацията - препарати, торове, работната ръка също вдига надниците", заяви Крум Мирчев, земеделски производител от Брестник.

След унищожителната слана други се колебаят дали въобще да прибират оцелялата реколта. Производителите се надяват, че ще получат подкрепа от държавата.

"В момента сме на абсолютна загуба и сме в безизходица, осигуровките ни ги вдигнаха почти двойно от 460 на 720 лева, може би с около 40% е намалена субсидията за обвързаното подпомагане", допълни Петко Тодоров, земеделски производител от Браниполе.

Производителите посочват, че в крайна сметка цената на вносните гръцки череши отново ще определи и изкупната цена на българските. В момента Крум Мирчев продава на едро за 8 лева на килограм.

"Ако гръцката череша е 20 лева, ние започваме от 10 и за няколко дни цената пада до 5 лева, това са цени на борсата, но на пазара ние цените не можем да ги диктуваме", добави Крум Мирчев, земеделски производител от Брестник.

"Дори и вносната гръцка череша миналата година се внасяше на 15 лева, тази година е на 33", коментира Олга Жилова, земеделски производител от Брестник.

За да спасят градините си от ниските температури, край Брестник проучват нови технологии, които могат да приложат, но подобна инвестиция не е по силите им. Не смятат за решение и застраховките.

"Преди 20 април никой не иска да прави застраховка за слани, а те мръзнат обикновено около първи април", каза още Петко Тодоров, земеделски производител от Браниполе.

От ниските температури миналият месец са пострадали и градините със сливи. Техният добив също се очаква да бъде по-малък.

Репортер: Нели Ангелова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криминалист: Обирът в "Обеля" е предварително подготвен
Криминалист: Обирът в "Обеля" е предварително подготвен
Оперираха пострадалия при грабежа на "Ломско шосе" в София
Оперираха пострадалия при грабежа на "Ломско шосе" в София