Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Радослав Рибарски: Газът от САЩ ще се доставя с кораби, договорите са сключени от "Булгаргаз"

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
09:11, 12.05.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Договорените количества газ в САЩ ще се доставят с кораби и договорите са сключени от "Булгаргаз". След като имаме договор, ще станат ясни и датите, на които ще бъдат направени доставките и тогава ще бъдат договорени слотове, в които да бъдат разтоварени корабите. Не мога да обявя цена. В обявената от "Булгаргаз" цена се визира, че тя е за юли, нека да видим какво ще покаже ценообразуването за май и юни", заяви в "Денят започва" Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика в парламента и член на временната комисия за проверка на спрените доставки от "Газпром".

Той подчерта, че наредбата по ценообразуване е спазена.

"В момента ще получим по-ниска цена от това на което руският газ е базиран на борсовите цени, които в момента са от 95 до 100 евро, така че не виждам как колегите от опозицията стигат до 120 лева цена за руски газ, до момента цената беше 142 лева за април, няма как да очакваме такова чувствително спадане на цената", допълни Радослав Рибарски.

Според него Временната комисия ще изчисти тези сметки.

"Нека да се изслушат всички страни. Нямаме притеснения, че има нещо нередно. Засекретяването се прави по определени правила, ако това е нужно - да се засекрети част от нея, за да поне ние да имаме пълната информация. Търговската тайна е част от договореностите и почти никоя страна не обявява открито своите договорености", добави Радослав Рибарски.

Относно това дали е възможно други държави да плащат в рубли той коментира, че това зависи от техните решения и дали ще се съобразят с позицията на Европейския съюз. Радослав Рибарски беше категоричен, че България си изпълнява договора и е коректна страна в тези двустранни взаимоотношения. В "Чирен" количествата са около 20%, но идеята е да се нагнетява от количествата, които ще получим, поясни Рибарски.

По думите му относно ембаргото за внос на руски петрол няма промяна в позицията на България, водят се разговори.

"Има разбиране на нашите аргументи, рафинерията не може да замени доставките на нефт с други източници, в момента доставките са за няколко дни през Черно море, ако трябва да се минава през Босфора и от Близкия изток да се правят доставки, периодът се увеличава сериозно, технологично се налагат промени", уточни Радослав Рибарски.

Той коментира и обсъжданата помощ за гражданите заради високите цени на горивата.

"До края на тази седмица или следващата ще бъде уточнена като механизъм окончателно, цените ще претърпят промяна след тази мярка", каза още Радослав Рибарски.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболистите на Украйна започнаха с победа подготовката за плейофа с Шотландия
Футболистите на Украйна започнаха с победа подготовката за плейофа с Шотландия
Фон дер Лайен: Русия е най-пряката заплаха за световния ред
Фон дер Лайен: Русия е най-пряката заплаха за световния ред