НОВИНИ

Зеленски разговаря с германския канцлер Олаф Шолц

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:05, 12.05.2022 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Володимир Зеленски е разговарял с германския канцлер Олаф Шолц, съобщи украинският президент в Туитър. Двамата са обсъдили отбранителната помощ, сътрудничеството в енергийния сектор и засилването на санкциите срещу Русия.

Шолц е подчертал, че от Русия зависи да спре незабавно военните действия в Украйна, да изтегли войските си и да възстанови суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщи говорител на германското правителство.

Киев е предложил на Москва да освободи пленени руски военни, а в замяна иска извеждането през хуманитарни коридори на тежко ранените украинци, които се намират в завода "Азовстал" в Мариупол.

Това посочва украинският вицепремиер Ирина Верешчук в Телеграм. На свой ред ръководството на руските въоръжени сили призова хуманитарни организации да евакуират цивилни от градовете Краматорск и Славянск.

По данни на Москва в двата града, смятани за опора на украинската отбранителна линия в източната част на Украйна, остават около 90 000 души.

В поредното си видеообръщение президентът Зеленски каза, че е в диалог с партньорите на Украйна за бъдещата сигурност на страната.

"Преговаряме с водещите световни държави за предоставянето на Украйна на увереност по отношение на сигурността ѝ за десетилетия напред. За първи път в нашата история е възможно да получим такива конкретни гаранции - какви точно, кой и как ни дава гаранции. Разбира се тези неща няма да прoработят за няколко дни. Но съм сигурен, че този месец май ще бъде от особено значение за историята на Украйна", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
359 са новите случаи на коронавирус
359 са новите случаи на коронавирус
Слънчево време днес
Слънчево време днес