НОВИНИ

Кирил Петков след визитата в САЩ: Ще получаваме газ на по-ниски цени, без посредници

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 11.05.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков направи изявление пред медиите, след като тази вечер самолетът му кацна от САЩ.

За юни вече имаме договорени два кораба втечнен газ, малко под цената на "Газпром". За следващия период горивото вече ще бъде с доста по-ниски цени, обясни Кирил Петков.

Не искам да говоря с цифри, това ще бъде работа на Министерството на енергетиката, уточни премиерът. По думите му количествата са договорени специфично за България.

Всички осъзнават, че трябва да се използват всички опции, за да може българското население да се чувства сигурно и спокойно, подчерта Петков.

Газът ще пристига с кораби - през терминалите на Гърция или Турция. Договорът за доставката ще е директно между американската компания и "Булгаргаз", няма да има посредници, категоричен беше премиерът.

Успяхме да уговорим доста по-ниска от цените на пазара в момента. Очакваме и азерското количество, говорим и с други страни, така че никой да не си мисли че заместваме един доставчик с друг, договаряме най- ниските цени, каза Петков.

Какви са акцентите от разговорите на премиера Петков с Камала Харис и Антъни Блинкен в САЩ

Преди излитането си от Истанбул премиерът коментира, че най-доброто за България е да бъде заобиколена от стабилни съседи, които са част от Европейското семейство. Албания и Македония също имат място в ЕС, а за да може България да вдигне ветото си за Северна Македония, първо трябва да бъдат изпълнени всички условия и да се създадат гаранции за изпълнение на Договора за добросъседство. Всяка крачка в тази посока ще бъде отнесена до Народното събрание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът беше на двудневно посещение в САЩ, където се срещна с представители на местната власт, сред които вицепрезидентът Камала Харис и държавният секретар Антъни Блинкен. Кирил Петков е договорил доставки от САЩ на втечнен газ, по-евтин от този на "Газпром", както и среща на представители на Световната банка с българското правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украински експерти са в България, за да договорят ремонта на военна техника
Украински експерти са в България, за да договорят ремонта на военна техника
Президентът Радев и чешкият министър на промишлеността откриха Чешко-български бизнес форум в Прага
Президентът Радев и чешкият министър на промишлеността откриха Чешко-български бизнес форум в Прага