Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какви са акцентите от разговорите на премиера Петков с Камала Харис и Антъни Блинкен в САЩ

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:53, 11.05.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Газ за България на по-ниски цени от руските е договорил по време на посещението си в САЩ премиерът Кирил Петков. От правителствения пресцентър съобщиха, че премиерът е провел среща с вицепрезидента на Съединените щати Камала Харис. В Белия дом двамата са обсъдили и войната в Украйна. Министър-председателят е провел и онлайн среща с държавния секретар Антъни Блинкен.

По време на срещите си във Вашингтон премиерът Кирил Петков е финализирал преговори за доставки на втечнен газ от Съединените щати, които са започнали още през февруари. Става ясно, че цените са по-ниски от тези, на които получавахме синьо гориво от "Газпром", но все още не е ясно точно колко по-ниски са.

Петков договори в САЩ доставки на втечнен газ, по-евтин от този на "Газпром"

Доставките ще започнат от началото на месец юни. Обемите не са ясни, но в неделя вицепремиерът Асен Василев съобщи, че "Булгаргаз" вече е резервирал достатъчно танкери за пренос на втечнен газ до края на юли, когато трябва да започнат общоевропейските доставки по договора между Еврокомисията и Съединените щати. Според този договор до края на годината Европа трябва да получи 15 милиарда кубични метра втечнен американски природен газ. Според информацията премиерът Петков е договорил с американската страна регулярни, а не временни доставки.

Вариантите за доставка са два - единият през Гърция, след като бъде завършена междусистемната връзка между двете страни. Страната ни е акционер и в изграждането на терминал за втечнен газ на пристанището в Александруполис. Турция също разполага с много терминали за разтоварване на танкери с втечнен газ и имат достатъчно свободен капацитет. В неделя вицепремиерът Асен Василев съобщи, че се работи за доставки през Турция, свободният капацитет на тръбата между България и Турция е 17 милиарда куб. метра, а потреблението у нас е 3 милиарда. Т.е. достатъчно свободен капацитет има както за доставка у нас, така и за транзит към други държави. Ако погледнем Южния газов коридор - логистично има и други варианти за доставка. Какъв точно ще бъде избран предстои да се разбере. Премиерът Кирил Петков се прибира от Съединените щати късно тази вечер и се очаква утре да информира правителството за постигнатите договорки във Вашингтон.

Кирил Петков след разговор с Блинкен: България и САЩ са стратегически партньори

В Белия дом с Камала Харис Петков е обсъдил още стратегическото партньорство между двете страни, както и войната в Украйна. По думите на Петков тази война е показала необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис е поздравила България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. В онлайн разговор с Антъни Блинкен Петков е обсъдил възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Двамата са разговаряли още за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НС ратифицира договора за придобиване на още три ракети за изтребителите F-16
НС ратифицира договора за придобиване на още три ракети за изтребителите F-16
От нашите пратеници в Киев: Хората се завръщат постепенно в домовете си
От нашите пратеници в Киев: Хората се завръщат постепенно в домовете си