Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Психологът Ани Владимирова: Дезадаптацията на хората е огромна

от БНТ
09:54, 11.05.2022
Чете се за: 01:27 мин.
Още
Слушай новината

От една ненормалност влизаме в друга. Понятието “нормалност” става все по-абстрактно за нас, защото мозъкът ни не може да се адаптира и консолидира целия травматичен опит, който ни се събра. Това каза в студиото на “Денят започва” психологът Ани Владимирова.

По думите ѝ “ние се хвърляме от една крайност в друга”.

“Докато две години трябваше да се свиваме като охлюви в черупки, да ограничим активността си в едно малко пространство със смесване на активностите, от февруари се получи точно обратният процес - изведнъж съзнанието ни ментално се разпространи върху една огромна опасност и трагедия, която не можем да помирим и да включим в когнитивните ни схеми”, обясни психологът.

Страхът през пандемията, че ще останем без работа, е в началото. След него идва страхът от икономическата криза - “че ще сме на студено, на тъмно”. Войната пък донесе екзистенциалният страх, че ще загубим всичко, изреди Владимирова и добави:

“Като добавим и животът във виртуални параметри, дезадаптацията на хората е огромна. Това се вижда на улицата - виждаме колко хора не са в особено адекватно състояние.”

Какво още каза психологът вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
67 български борци ще стартират на турнира „Петко Сираков – Иван Илиев“
67 български борци ще стартират на турнира „Петко Сираков – Иван Илиев“
Топ тенисисти настояват ATP да не присъжда точки за Уимбълдън 2022
Топ тенисисти настояват ATP да не присъжда точки за Уимбълдън 2022