Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мариана Кукушева: Искаме пълно отпадане на ДДС за хляба, най-малко до края на годината

от БНТ
08:14, 11.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Общо взето хлябът не е поскъпнал последните 6 месеца с повече от 50 процента. За сметка на това цената на електроенергията поскъпна пет пъти, цената на газа също толкова пъти, поскъпва и цената на човешкия труд. Поскъпват суровините и опаковките, които ние ползваме. Суровината като брашно поскъпна в рамките на 80 до 100 процента. Това каза Мариана Кукушева - председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в "Денят започва".

"Миналата година цената на тон пшеница беше около 350 лв., в момента е 750 лв.", поясни още Кукушева. Тя каза още, че имаме зърнени запаси до събиране на реколта 2023 г.

"Украйна и Русия са основните производители на пшеница. Тъй като поради войната не оперират на Черноморския басейн много държави, които са теглили от там регулярно пшеница за потребление, останаха без тази пшеница. Имаме достатъчно запаси и обявихме неограничения износ, след осигуряване на продоволствената сигурност на България", обясни още тя.

"В момента себестойността на пшеницата е пораснала с 50%, а тя е още на полето. Очакваме реколта с много по-висока цена спрямо от миналогодишната", каза още Кукушева.

"Спекула в цената на хляба няма, тя е най-бързооборотната стока. С увеличението на всички производствени разходи, няма как да се задържи тази цена дълго време. Ние все още нямаме яснота какви ще са компенсациите по отношение на електроенергията за хлебопроизводителите по цената на електроенергията за месец май. В момента работим на тъмно. Не бива да има такова усещане в нито един производител", коментира Мариана Кукушева.

"Искаме пълно отпадане на ДДС за хляба, най-малко до края на годината. ДДС е платим единствено и само от потребителя. Ако отпадне 20% ДДС на хляба, това значи автоматично да намалее цената на хляба с 20 на сто, на 2 лв. 20%, които прибира държавата са 40 ст., това са огромни пари", обясни Кукушева и подчерта, че българският хляб е най-евтината храна в целия ЕС.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министър Сандов: "ТЕЦ Марица 3" замърсява Димитровград със серен диоксид, има нарушения в целия Маришки басейн
Министър Сандов: "ТЕЦ Марица 3" замърсява Димитровград със серен диоксид, има нарушения в целия Маришки басейн
Ема Радукану не доигра мача си срещу Бианка Андрееску в Рим
Ема Радукану не доигра мача си срещу Бианка Андрееску в Рим