НОВИНИ

Пред нашите пратеници: Каква е ситуацията в Киев и от каква подкрепа има нужда Украйна - разговор с депутата Ина Совсун

Александър Марков
от Александър Марков
07:53, 11.05.2022
Чете се за: 10:35 мин.
Европа
Слушай новината

Русия и Украйна навлизат в патова ситуация е оценката на директора на Американското разузнаване Аврил Хайнс. На изслушване пред Сената тя заяви, че нито една от двете страни не печели към този момент и че Русия се готви за дълга война. Одеса през последните дни е подложена на все по-чести въздушни удари, а в Киев се връщат все повече западни посолства. Продължава битката за Донбас в Източна Украйна.

През последните 48 часа обстановката в Киев изглежда, че започва да се нормализира. Хората, живеещи в северните, западните и северозападните квартали на града, постепенно започват да се връщат към домовете си. Поне тези, които все още имат домове. През последните 24 часа тук имаше само две сирени за въздушна опасност Властите се опитват да разминират десетки квадратни километри територия около столицата. В Киев всички пренасочиха взора си към границата с Беларус, където Александър Лукашенко струпва войски през последните 36 часа, предават нашите специални пратеници - Александър Марков, операторът Станислав Златев и видеотехникът Тодор Илиев

За саможертвите за Украйна, за необходимата европейска подкрепа, за живота в големите градове в страната при недостиг на гориво - разговар с Ина Совсун от проевропейската партия “Голос” в центъра на Киев.

Руснаците се оттеглиха от покрайнините на Киев. Каква е ситуацията сега? Вие живеете тук, работите тук всеки ден.

Ина Совсун: Както можете да видите, градът е много различен. Град, който е подготвен за нова атака. Точно сега ситуацията е доста спокойна в Киев. Всъщност, докато провеждаме това интервю, отбелязваме 24 часа без сирени за въздушна опасност - нещо, което не сме имали много дълго време. Но, разбира се, бомбардировките могат да започнат всеки момент, опасността винаги съществува. Така че оставаме подготвени за потенциална атака. Само преди няколко часа Лукашенко обяви, че събира военни сили в Южен Беларус, което е северно от Украйна. Разбира се, ние не сме толкова уплашени от Беларуската армия, но фактът, че могат да се намесят и създадат сложна ситуация около града, съществува. Та това са военните реалности.

Но ако погледнем самия град, хората се завръщат постепенно. Изглежда много различно отпреди месец. Преди месец градът буквално беше празен. Сега отново попадаме в задръствания, хората отварят магазините и кафенетата си, не всички, но много хора.

Как живеят обикновените хора с недостига на гориво и други стоки?

Ина Совсун: Нямаме недостиг на храни. Вероятно не бихте могли да намерите някои от продуктите, с които сте свикнали, но като цяло хората са задоволени. Ситуацията е нормална. Дори и някои услуги да не са достъпни или някои кафенета да не са отворени - това не са услуги от първа необходимост - бонуси, нещо, което е приятно да имаш, но без което можеш да живееш. Мисля, че хората са по-притеснени за цялостната военна ситуация, която ги разстройва, в сравнение с условията в живот в града.

От това, което виждате всеки ден, как мислите, че тази война ще се развие в близко бъдеще?

Ина Совсун: В Киев войната сякаш не е толкова видима, но говорих с няколко души, които се върнаха от ротация от Източна Украйна. Те казват, че войната всъщност е много динамична. Руснаците са разположили всичките си сили в Източна Украйна и сега правят всичко възможно, за да напреднат колкото се може повече на украинска територия. Убиват много украински войници. Така че това, което очакваме, са напрегнати следващи няколко седмици, докато ситуацията се поуспокои. Но е много напрегнато на изток. Всички са фокусирани върху Мариупол, но трябва да гледаме по-общата картина, а тя е, че руските сили напредват бавно, но постоянно към центъра на Украйна, превземайки град след град, унищожавайки ги по пътя. На Изток е страшно. Руснаците са мотивирани и използват всичко, което имат. Атакуват украинските сили с артилерия, с въздушни удари, с всичко, което имат, само и само да се придвижат навътре в украинската територия.

Прави ли Западът достатъчно за Украйна?

Ина Совсун: Към момента мога да кажа, че Западът прави изключително много, но, разбира се, ни се иска да бяхме видели този тип западна интервенция много, много по-рано. Честно казано, аз много вярвам, че, ако санкциите, които виждаме днес, бяха наложени през 2014 г., когато Путин анексира Крим и започна войната в Донбас, убила 14 000 украинци за осем години, то тогава ситуацията тук щеше да е много по-различна. Защото като цяло това, което се случваше през последните осем години, е, че френски, германски и други европейски компании продаваха оръжия на Русия. Оръжия, които те сега използват, за да убиват украинци. Така че ми се иска да бяхме видели тези действия по-рано. Но сега имаме по-твърди санкции, чакаме, разбира се, газовото и петролно ембарго, но санкциите стават все по-сурови

Обединени ли са политически партии във Върховната Рада?

Ина Совсун: Да, в много голяма степен. Всички сме обединени, защото ситуацията е черно-бяла. Няма сиво. Трябва да оцелеем, трябва да сме сигурни, че страната ни ще издържи, че я има. Можем да продължим политическите си дебати след победата. Но има малко изключение. Една проруска политическа партия, която беше в парламента и промени името си, защото беше забранена. Половината ѝ депутати всъщност напуснаха страната, но тези, които останаха, сега гласуват заедно с нас. Така че бих казала, че парламентът е доста обединен.

Какви са шансовете Украйна да започне преговори за членство с ЕС през юни?

Ина Совсун: Много се надяваме на това, разбираме, че получаването на този статут на страна-кандидат е до голяма степен символична стъпка и бихме искали ЕС да предприеме тази символична стъпка. Разбира се, това не означава автоматично, че в рамките на една, две или пет години ще станем член. Членството е дългосрочна перспектива и цел, не десетилетия, както каза Макрон вчера, но по-дълъг времеви период. Но ми се иска да кажат, че тази врата е отворена. И докато провеждаме необходимите за страната реформи, можем да бъдем приветствани в общия европейски дом.

Политическият елит на страната загуби ли желание Украйна да кандидатства за членство в НАТО?

Ина Совсун: Точно обратното, бих казала. Ако погледнете обществото, подкрепата за членство в НАТО е нараснала в сравнение с 24 февруари. През първия един месец от войната имаше известно напрежение. Някои хора твърдяха, че трябва да се откажем от очакванията да влезем в НАТО и че така войната ще спре. Но после всички осъзнаха, че това няма да спре войната, напротив - ще ни направи да изглеждаме по-слаби. Така че вместо да правим сами себе си по-слаби, трябва да предприемем всички възможни мерки, за да подсилим сигурността си, защото в интерес на истината Путин не ни атакува заради НАТО. Той ни атакува през 2014 г., когато дори не обсъждахме НАТО. НАТО е гаранция за сигурност, а не провокация към руската страна. Така че мисля, че има нарастваща подкрепа за НАТО в сравнение с преди. Не толкова сред политическия елит, но определено сред обществото.

Разбирам, че България е разделена по въпроса и, разбира се, има исторически връзки с Русия. Но мисля, че направи изключително много. Всъщност бях много изненада от това, което направи България от гледна точка на оказаната подкрепа на Украйна. Като страна близо до нас вие разбирате предизвикателствата, пред които сме изправени, и контекста. Разбирате каква заплаха може да бъде Русия. Подкрепата ви беше забелязана тук. Разбира се, ние искаме повече подкрепа от всички - повече оръжия, обучение за армията ни, хуманитарна помощ, но не бих казала, че България се е отнесла недружелюбно към Украйна. И това беше основната представа тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зафир Зарков: Градският транспорт попадна в перфектната финансова буря
Зафир Зарков: Градският транспорт попадна в перфектната финансова буря
Пламен Константинов след загубения финал: Не мога да обвинявам момчетата
Пламен Константинов след загубения финал: Не мога да обвинявам момчетата