НОВИНИ

Георги Милков за Македонската църква: Решението за автокефалност трябва да дойде от Сръбската православна църква

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 11.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и я призна с името "Охридска църква". Досега тя не беше призната от никоя православна църква.

Положителното от решението е, че македонските свещенослужители ще могат да бъдат в евхаристийно служение с всички останали православни свещеници. От решението значи, че те ще могат да служат литургии със свещенослужителите на останалите православни църкви. Но тук идва гениалността на хода - от една страна вселенският патриарх сваля схизмата - т.е. дава им да служат литургии, но не им дава томос за автокефалност - това се оставя на Сръбската православна църква, от която македонската се е отделила. Това заяви в студиото на "Денят започва" журналистът Георги Милков - водещ на предаването "Религията днес" по БНТ.

По думите му датата 9 май, на която дойде решението, не е случайно избрана.

"По принцип никога в историята дипломатическите ходове на Византия не са били случайни. Действията на Вселенската патриаршия се опитват да следват най-добрите традиции на Византийската дипломация. Въпросът е за кого това решение е гениален ход и какво носи това. Датата 9 май дойде ден или два след като сърбите обявиха, че водят църковни преговори с македонците в Ниш и дойде ден преди 10 май, когато в България празнуваме възстановяване на българската патриаршия през 1953 г - което е замисляне за тежкия път, през който българите сме преминали в устояване на нашата църковна независимост. И най-важно - по същото време на 9 май руският патриарх Кирил беше на Червения площад и наблюдаваше парада", каза Милков.

По думите му Руската православна църква вече излезе с реакция - тя признава канонично само Сръбската православна църква. Но е много важно какво ще реши Сръбската православна църква. Ако в двустранен план нищо не се получи, Вселенският патриарх може да каже, че той ще им дава томос за автокефалност.

Според Милков в момента Българската православна църква прави най-мъдрото, което се прави в такъв момент - да изчака. Тя чака официално да дойде уведомлението от Вселенския патриарх и паралелно ще види какви са реакциите на останалите църкви, за да вземе своето решение по-късно.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Група приятели осигуряват превоз с кола за абитуриенти в неравностойно положение
Група приятели осигуряват превоз с кола за абитуриенти в неравностойно положение
Стартира Националната програма „Фонд „Стефан Стамболов“ по инициатива на премиера Петков
Стартира Националната програма „Фонд „Стефан Стамболов“ по инициатива на премиера Петков