НОВИНИ

Газ на по-ниски цени за България договори премиерът Кирил Петков в САЩ (Обзор)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:06, 11.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Газ за България на по-ниски цени от руските е договорил по време на посещението си в САЩ премиерът Кирил Петков. От правителствения пресцентър съобщиха, че премиерът е провел среща с вицепрезидента на Съединените щати Камала Харис. В Белия дом двамата са обсъдили и войната в Украйна. Министър-председателят е провел и онлайн среща с държавния секретар Антъни Блинкен.

По време на срещите си във Вашингтон премиерът Кирил Петков е финализирал преговори за доставки на втечнен газ от Съединените щати, които са започнали още през февруари. Цените са по-ниски от тези, на които получавахме синьо гориво от "Газпром", но все още не е ясно точно колко по-ниски са.

Доставките ще започнат от началото на месец юни.

Обемите не са ясни, но в неделя вицепремиерът Асен Василев съобщи, че "Булгаргаз" вече е резервирал достатъчно танкери за пренос на втечнен газ до края на юли, когато трябва да започнат общоевропейските доставки по договора между Еврокомисията и Съединените щати.

Според този договор до края на годината Европа трябва да получи 15 млрд. куб.м втечнен американски природен газ. Според информацията премиерът Петков е договорил с американската страна регулярни, а не временни доставки.

Радев за сделката за газ от САЩ: Не мога да коментирам, преди да имам точни параметри за нея

Вариантите за доставка са два - единият през Гърция, след като бъде завършена междусистемната връзка между двете страни. Страната ни е акционер и в изграждането на терминал за втечнен газ на пристанището в Александруполис. Турция също разполага с много терминали за разтоварване на танкери с втечнен газ и имат достатъчно свободен капацитет.

В неделя вицепремиерът Асен Василев съобщи, че се работи за доставки през Турция, свободният капацитет на тръбата между България и Турция е 17 милиарда куб. метра, а потреблението у нас е 3 милиарда. Т.е. достатъчно свободен капацитет има както за доставка у нас, така е за транзит към други държави.

Ако погледнем Южния газов коридор - логистично има и други варианти за доставка. Какъв точно ще бъде избран предстои да се разбере. Премиерът Кирил Петков се прибира от Съединените щати късно тази вечер и се очаква утре да информира правителството за постигнатите договорки във Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз": Над 142 лв. за мегаватчас е прогнозната цена на газа за юли
"Булгаргаз": Над 142 лв. за мегаватчас е прогнозната цена на газа за юли
Патриарх Неофит е успешно опериран след вчерашния инцидент
Патриарх Неофит е успешно опериран след вчерашния инцидент