НОВИНИ

Украински експерти са в България, за да договорят ремонта на военна техника

Николай Минков
от Николай Минков
20:36, 11.05.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Първите изтребители Ф-16 блок 70 ще пристигнат през 2025 г., заяви пред "По света и у нас" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който взе участие във форум на Атлантическия клуб. Зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов съобщи, че украински военни експерти са вече у нас, за да преценят възможностите на военно промишления ни комплекс за ремонт на въоръжение и техника. Във видеоконферентна връзка бившият украински президент Петро Порошенско призова държавите-членки на НАТО да приемат страната му в Алианса още на срещата в Мадрид през юни.

Усилване на отбранителните способности по източния фланг на НАТО, повишаване съвместимостта на въоръжените сили в рамките на Алианса и продължаване на помощта за Украйна бяха основните акценти във форума, организиран от Атлантическия клуб.

Войната в Украйна се очертава като едни много продължителен конфликт, което дестабилизира не само региона, но ще се отрази и в световен мащаб, заяви заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов.

Той съобщи, че вече се изпълнява решението на парламента за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна.

В България вече е група от украински специалисти, които водят разговори за това какви са възможностите най-вече на нашите военно ремонти заводи за ремонт на украинска техника.

България има мощности за ремонт и поддръжка на бронирана техника, на различни видове въоръжение. Това са най-вече заводите ТЕРЕМ към Министерството на отбраната. Най-големият завод за ремонт на бронетанкова техника е ТЕРЕМ - Търговище.

Вече има и яснота кога САЩ ще ни доставят новите изтребители Ф-16 блок 70, съобщи началникът на отбраната.

Това, което е известно до момента, е че първата доставка ще дойде през 2025 г. Работим по няколко варианта за поддръжката на МиГ- 29, евентуално как да покрием период, в който ние ще имаме проблеми в носенето на еърполисинг самостоятелно, но аз съм оптимист, че ще намерим решение, обясни адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Вече се работи и по проекта за придобиване на дизел-електрически подводници втора ръка от Италия.

Каква точно помощ ще предостави България на Украйна?

Експертът по национална сигурност Велизар Шаламанов посочи, че за България е важно да е част от многонационални сили и домакин на тези формирования, и да работи с ЕС за развитие на военно промишлен комплекс.

Най-неотложното в момента е инфраструктурата - преди всичко комуникационно-информационна инфраструктура и киберсигурност за интеграция силите на НАТО, които усилват нашата отбрана, както и цялата инфраструктура за военна мобилност, тъй като освен развитие на нашите въоръжени сили, ние разчитаме и на помощ от съюзниците. За нашите въоръжени сили естествено, каза Велизар Шаламанов, бивш военен министър. Най-важно е да засилим нашите сухопътни войски, бреговата отбрана, Военно-морските сили, защото самолети най-лесно могат да бъдат пратени в България, но Сухопътните ни войски и ВМС, заради договорите от Мантрьо трябва да бъдат основа на отбраната на НАТО в нашия регион, допълни той.

Президентът на Украйна в периода 2014-2019 година Петро Порошенко се обърна с призив към България във видеоконферентна връзка по време на форума на Атлантическия клуб.

Призовавам България да се присъедини към газовото и петролно ембарго срещу Русия, защото това е най-краткия път към нашата победа. Украйна се превърна в крепост на източния фланг на НАТО и армията ни доказа своята ефективност по стандартите на НАТО. Затова трябва да сме в Северноатлантическия алианс, който гарантира мира, каза Петро Порошенко- президент на Украйна (2014- 2019).

А председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси връчи на Украинското посолство дарителска сметка със събрани средства за закупуване на въоръжение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия наложи санкции на "Газпром-Германия" и компанията притежател на полския участък от "Ямал"
Русия наложи санкции на "Газпром-Германия" и компанията притежател на полския участък от "Ямал"
Кирил Петков след визитата в САЩ: Ще получаваме газ на по-ниски цени, без посредници
Кирил Петков след визитата в САЩ: Ще получаваме газ на по-ниски цени, без посредници