Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Украински експерти са в България, за да договорят ремонта на военна техника

Николай Минков
от Николай Минков
20:36, 11.05.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Първите изтребители Ф-16 блок 70 ще пристигнат през 2025 г., заяви пред "По света и у нас" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който взе участие във форум на Атлантическия клуб. Зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов съобщи, че украински военни експерти са вече у нас, за да преценят възможностите на военно промишления ни комплекс за ремонт на въоръжение и техника. Във видеоконферентна връзка бившият украински президент Петро Порошенско призова държавите-членки на НАТО да приемат страната му в Алианса още на срещата в Мадрид през юни.

Усилване на отбранителните способности по източния фланг на НАТО, повишаване съвместимостта на въоръжените сили в рамките на Алианса и продължаване на помощта за Украйна бяха основните акценти във форума, организиран от Атлантическия клуб.

Войната в Украйна се очертава като едни много продължителен конфликт, което дестабилизира не само региона, но ще се отрази и в световен мащаб, заяви заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов.

Той съобщи, че вече се изпълнява решението на парламента за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна.

В България вече е група от украински специалисти, които водят разговори за това какви са възможностите най-вече на нашите военно ремонти заводи за ремонт на украинска техника.

България има мощности за ремонт и поддръжка на бронирана техника, на различни видове въоръжение. Това са най-вече заводите ТЕРЕМ към Министерството на отбраната. Най-големият завод за ремонт на бронетанкова техника е ТЕРЕМ - Търговище.

Вече има и яснота кога САЩ ще ни доставят новите изтребители Ф-16 блок 70, съобщи началникът на отбраната.

Това, което е известно до момента, е че първата доставка ще дойде през 2025 г. Работим по няколко варианта за поддръжката на МиГ- 29, евентуално как да покрием период, в който ние ще имаме проблеми в носенето на еърполисинг самостоятелно, но аз съм оптимист, че ще намерим решение, обясни адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Вече се работи и по проекта за придобиване на дизел-електрически подводници втора ръка от Италия.

Каква точно помощ ще предостави България на Украйна?

Експертът по национална сигурност Велизар Шаламанов посочи, че за България е важно да е част от многонационални сили и домакин на тези формирования, и да работи с ЕС за развитие на военно промишлен комплекс.

Най-неотложното в момента е инфраструктурата - преди всичко комуникационно-информационна инфраструктура и киберсигурност за интеграция силите на НАТО, които усилват нашата отбрана, както и цялата инфраструктура за военна мобилност, тъй като освен развитие на нашите въоръжени сили, ние разчитаме и на помощ от съюзниците. За нашите въоръжени сили естествено, каза Велизар Шаламанов, бивш военен министър. Най-важно е да засилим нашите сухопътни войски, бреговата отбрана, Военно-морските сили, защото самолети най-лесно могат да бъдат пратени в България, но Сухопътните ни войски и ВМС, заради договорите от Мантрьо трябва да бъдат основа на отбраната на НАТО в нашия регион, допълни той.

Президентът на Украйна в периода 2014-2019 година Петро Порошенко се обърна с призив към България във видеоконферентна връзка по време на форума на Атлантическия клуб.

Призовавам България да се присъедини към газовото и петролно ембарго срещу Русия, защото това е най-краткия път към нашата победа. Украйна се превърна в крепост на източния фланг на НАТО и армията ни доказа своята ефективност по стандартите на НАТО. Затова трябва да сме в Северноатлантическия алианс, който гарантира мира, каза Петро Порошенко- президент на Украйна (2014- 2019).

А председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси връчи на Украинското посолство дарителска сметка със събрани средства за закупуване на въоръжение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Русия наложи санкции на "Газпром-Германия" и компанията притежател на полския участък от "Ямал"
Русия наложи санкции на "Газпром-Германия" и компанията притежател на полския участък от "Ямал"
Кирил Петков след визитата в САЩ: Ще получаваме газ на по-ниски цени, без посредници
Кирил Петков след визитата в САЩ: Ще получаваме газ на по-ниски цени, без посредници