НОВИНИ

Откриха център за украински деца във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 12.05.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Усмивки за Украйна" е първият детски център във Варна, който работи по програма, създадена специално за избягалите от войната украински деца. Заниманията са безплатни, а като учители в центъра работят майки от Украйна, които имат необходимата квалификация. Фондация "Докова и Доков за бъдеще" са инициатори и създатели на центъра. След 31 май, когато приключи програмата за настаняване на бежанците, от подобни центрове ще има още по-голяма нужда, казват работещите в него.

Около 50-60 деца на ден могат да се занимават в центъра, графикът е пълен вече за месец и половина напред. За някои първият ден е малко плашещ, други се включват в заниманията веднага. Програмата е направена така, че да е интересна за всички, казва главният координатор Ружа Дочева.

"По украински език, математика, арт терапия, групови терапевтични занимания, творчески работилници, танци, много игри, като по желание на майките ще организираме уроци по български език", заяви Ружа Дочева, главен координатор на център "Усмивки за Украйна".

Работата в центъра е в помощ и на майките, които работят в него. Олга е дошла с двете си деца от Одеса преди два месеца.

"Разбрах за организирането на центъра в Украинския дом. Стана ми интересна концепцията, защото ме привличат идеи, с които да съм полезна на украинските деца така, както бях и у дома", коментира Олга Игоревна.

През последните десет години тя е подготвяла деца за художествените училища в своя малка школа. "Сега вече няма кой да води часове, а и няма за кого", казва Олга, но веднага допълва: "Макар че децата ми сега са пръснати, продължават да ми пращат домашните си работи – някои от подземията, други от чужбина, но и в такива ужасни условия продължават да рисуват".

И за децата, и за майките е много важно, че в защитена среда могат да се почувстват спокойни.

"Някои от тях бяха много притеснени, че трябва да ги оставят тук и искаха да стоят до тях, за да не отделят поглед от тях, предполагам това е след всичко, което са преживяли", поясни Ружа Дочева.

"Най-важното е, че останахме заедно, все едно не сме заминавали. Така по-лесно се адаптираме. На децата са им необходими контакти на първо място и развитие, то не трябва да се прекъсва в никакъв случай", уточни Олга Игоревна.

Заниманията преодоляват всички притеснения, а по-големите дори дават на екипа ни първи урок по украински език.

Организирането на центъра е отнело около месец, отварянето е станало възможно благодарение на фондацията "Докова и Доков за бъдеще", но зависи и от помощта на приятели и спомоществователи.

"И най-вече от желанието, ако всички са мотивирани достатъчно, за да помогнат на тези деца, които бягат от войната, мисля, че всичко може да се получи", заяви Ружа Дочева, главен координатор на център "Усмивки за Украйна".

Екипът на центъра постоянно споделя опит със свои колеги.

"Мисля, че детските центрове във Варна специално в момента, в който приключи това настаняване, от 31 май ще бъдат изключително необходими, за да могат да продължат децата по този начин да се социализират", каза още Ружа Дочева.

Заниманията в центъра "Усмивки за Украйна" са организирани по групи, според възрастта на децата. Групите ще се сменят на 14 дни, за да могат да ги посетят повече деца.

Автор: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът и премиерът на Финландия подкрепиха влизането на страната в НАТО
Президентът и премиерът на Финландия подкрепиха влизането на страната в НАТО
Френски гражданин е задържан за убийството на финландка в София
Френски гражданин е задържан за убийството на финландка в София