НОВИНИ

Преди Коледа: Масови проверки по магазините в София

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 08.12.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Бизнес

С наближаването на Коледа се умножават и проверките по магазините. От Столичния инспекторат предупредиха, че проверките в нехранителни вериги магазини ще продължат и в предстоящите празнични дни. В понеделник са проверени 14 обекта и са съставени 5 акта за административно нарушение.

Носене на маски, осигуряване на отстояние метър и половина между клиентите, подсигурени дезинфектанти на входа и редовна дезинфекция на обекта са изискванията за противоепидемиологините мерки в проверяваните търговски обекти в София.

"Проверките се правят от 20 октомври. В тези вчерашни проверки сме съставили 5 акта за административно нарушение. Един акт е съставен на представител на търговеца, че е продавал без маска. Останалите 4 на посетители купувачи в обекта", каза инж. Янислав Чулев - началник-отдел "Контрол на търговската и рекламната дейност" в Столичния инспекторат.

"Имаме много ясен график, проверява се по няколко пъти един обект да не би след първата проверка да се отпуснат и да спре контрола", каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Столичната община е в готовност да отвори детските градини на 14 декември при заповед на министъра на здравеопазването.

Възложила съм да се следи много внимателно, да се използва това време, да се дезинфекцира допълнително и съответно да се отоплят съботата и неделята, ако бъде обявено отварянето на детските градини, да се отоплят сградите, защото знаете, че през времето, когато няма деца се намалява парното, отоплението, така че ще бъдем наистина в готовност, ако има такова решение", каза Йорданка Фандъкова, кмет на София

Здравният министър е готов да разпише заповед за отваряне на детските градини и яслите

Днес кметът на София направи оглед на новостроящата се детска градина "Слънце" в квартал Владая, в която ще бъдат отворени 75 нови места. В момента в столицата се строят 14 нови детски градини. До края на годината ще започне строителството и на нова сграда в квартал "Възраждане".

"От другата година залагаме сериозен бюджет за строеж на детски градини, заедно с проектирането и отчуждението залагаме около 70 млн. лева залагаме в бюджета за 2021 г. Това е възможно и заради голямата финансова подкрепа на правителството от 70 млн. лева за строителство на детски градини и училища", каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Сградата на детската градина във Владая ще бъде открита в началото на пролетта.

Автор: Ростислава Генчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студентски град - тих и пуст за 8 декември
Студентски град - тих и пуст за 8 декември
Петима са пострадали в катастрофа в Шуменско
Петима са пострадали в катастрофа в Шуменско