НОВИНИ

Доц. Михов, ВМРО: Ако сега не предприемем мерки за превъоръжаването, ще загубим отбранителната си способност

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 08.12.2020
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Приемам, че икономисти, финансисти, специалисти в тази област критикуват бюджета от гледна точка на тяхната професионална експертиза. Не приемам обаче тезата, че в настоящата ситуация трябва да се търси изход от кризата чрез затягане на коланите, това заяви в "Още от деня" доц. Милен Михов, зам.-председател на ВМРО, зам.-председател на ПГ на "Обединените патриоти" и член на Парламентарната комисия по отбрана.

Сега, когато не само България, но и целият свят е изправен пред едно предизвикателство и изпитание, политиката по доходите има друго измерение. Увеличените доходи означават и увеличено потребление.

Доц. Михов посочи, че всякаква критика относно бюджета е приемлива, но постави въпроса редно ли е при условие, че страната ни има изключително нисък дълг, трябва ли да поддържа нивото му или да си реши проблемите с увеличаване на дълга.

"Факт е, че България изстрада този нисък дълг, който има като държава, и това й дава възможност да получава изгодни заеми сега, когато най-много ни трябват", каза той.

Относно военните разходи, заложени в бюджета, членът на Парламентарната комисия по отбрана подчерта, че договорът за придобиването на двата многофункционални патрулни кораба е подписан отдавна и ще бъде изпълнен в българска корабостроителница и в реализацията на това изпълнение ще участват редица български компании.

"Договорът, който вчера министър Каракачанов подписа за придобиването на няколко десетки бронирани машини за нашите специални сили, е с българска компания и е за 50 милиона", отбеляза той.

Българска фирма ще доставя бойни машини за Специалните сили

Във връзка с въпросния договор доц. Михов уточни, че съгласно закона военните разходи над 500 милиона задължително се гласуват от Министерски съвет, а над 1 млрд. се приемат от Народното събрание. "Разбирате, че 50 милиона са изключително малка сума, която е в рамките на бюджета на Министерството на отбраната", каза той.

На въпрос дали е имало други оферти от други компании за бронираните машини, зам.-председателят на ВМРО отговори, че не е запознат, тъй като това е прерогатив на Министерството на отбраната, одобрен е от него и договорът е сключен.

По думите му бюджетът за отбраната за 2021 г. е два пъти по-малък от този за образованието и тези разходи ще се направят точно сега, защото 30 години това не беше направено - нямаме придобита нито една система във въоръжението.

"Ако сега не бъдат предприети мерки за превъоръжаването на нашите въоръжени сили, ние ще загубим отбранителната си способност", категоричен беше той.

Освен това решението на Народното събрание предвижда закупуването на една цяла пълноценна бойна ескадрила от 16 самолета. Кога ще стане купуването им ще реши следващото правителство, следващото мнозинство и следващият парламент, допълни Михов.

Относно предстоящите парламентарни избори "Обединени патриоти" е формула, която доказа своята жизненост, заяви зам.-председателят на ВМРО. Постигането на коалиционно споразумение е вариант. Вариант е и партиите да се явят самостоятелно. Трябва да се мине през разговори в "Обединени патриоти", коментира той и допълни, че теоретично има варианти и за разширяване на тази коалиция, както и такива за самостоятелно участие. "ГЕРБ не са фактор, който да диктува решенията на ВМРО", подчерта Михов.

Позицията на България относно Р Северна Македония той определи като национално отговорна. Той припомни, че още президентът Първанов заявява официално, че политиката на безусловна подкрепа на Република Македония е вече в историята.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скопие за ветото на България: Това е безотговорна геостратегическа грешка
Скопие за ветото на България: Това е безотговорна геостратегическа грешка
Има ли странични ефекти ваксината срещу COVID-19?
Има ли странични ефекти ваксината срещу COVID-19?