НОВИНИ

Студентски празник по време на пандемия: Засилени проверки по курортите

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 08.12.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Регионални

Студентският празник тази година преминава по-различно от обичайното заради пандемията. Полицията и общинските власти правят засилени проверки за това спазват ли се мерките. 25 000 студенти или едва 9% от общия им брой у нас са направили резервации за 8 декември. Предпочитани са вили, къщи за гости или малки семейни хотели. Традиционно курортите в Югозападна България са сред посещаваните места от младите хора за отбелязване на празника.

Мирослав и състудентите му са избрали да празнуват 8 декември във вила край Дупница. Вслушали са се в предупрежденията да не се събират много хора на едно място и за разлика от предишни години ще празнуват по-спокойно.

"Вече няма дискотеки, механи, и т.н., но пък всъщност коронавирусът ни даде един друг поглед. Ние всъщност си сготвихме сами, всичко си правим сами и е доста уютно и приятно", каза Мирослав.

Младите хора не се притесняват от проверки, защото групата им е от 6 души, няма други почиващи, няма и персонал.

"Всичко е наред, все пак най-близките приятели сме се събрали, предпазили сме се и гледаме да се забавляваме, доколкото е възможно в тази ситуация", каза Ани.

"Предоставени са ни всякакви материали за почистване, дезинфекция, препарати. Всичко, което е необходимо за едно спокойно изкарване на празника", каза Ивона.

В Сапарева баня две нощувки за 10-15 души в къща за гости излиза между 600 и 1000 лв. Цените са същите както и миналата година, но студентите са в пъти по-малко.

"Причините са няколко - мерките, които министърът на здравеопазването въведе - намаляване на бройката на празнуващите до 15 човека, и част от колегите, които дават къщите си под наем, живеят в тях и не желаят да ги отдават под наем за този празник", каза Петър Чучуганов - председател на хотелиерския бизнес в Сапарева баня.

"Моят апел е да го изкарат днешния празник възможно най-скромно, защото този празник няма да им бъде последен. Животът е пред тях, важното е да се запазят живи и здрави", каза Славчо Коларски - и.д. кмет на Сапарева баня.

В Банско тази година почти всички хотели и ресторанти ще регистрират нулеви обороти за студентския празник. 90% от направените резервации за 8 декември са отменени в последния момент.

"Всичко беше резервирано, октомври всичко се отложи", каза Тина Иванова - управител на хотел.

Здравните власти и полицията извършват проверки на къщите за гости в Банско, Разлог, Сандански и Мелник. Ще се следи най-вече за това спазено ли е изискването да не се допускат над 15 души на едно място. Ако се установи, че студентите са повече, на всеки ще бъде наложена глоба от 300 до 2000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създадоха най-големия портрет на Бетовен в поле край Верона
Създадоха най-големия портрет на Бетовен в поле край Верона
България финансира социални и образователни проекти в Грузия
България финансира социални и образователни проекти в Грузия