НОВИНИ

Предлагат да отпаднат таксите за студенти и докторанти в държавните университети

Промяната не се отнася за платеното обучение

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:41, 29.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Държавата ще поеме таксите на бакалаврите, магистрите и докторантите, които се обучават в държавна поръчка.

Целта е и младежите от по-бедни семейства да имат достъп до висше образование. Това обяви днес министър-председателят Николай Денков.

За целта държавата ще отделя между 120 и 150 милиона годишно за висшите училища. Очаква се промените да влязат в сила още от втория семестър.

Министерският съвет предлага да отпаднат таксите за обучение на студентите и докторантите в държавна поръчка, остават таксите за обучение на студентите в платена форма, обяви премиерът Николай Денков.

Разходите за обучението ще бъдат осигурявани от държавата. Това ще бъдат между 120 и 150 милиона лева годишно.

"Основната цел е да подобрим достъпа за тези студенти, които идват от по-ниски социални слоеве, от по-малки населени места, които все още имат затруднения. Основното в момента е да сме сигурни, че няма умно дете, младеж в България, който иска да учи в университета и не може да го направи, защото трябва да плаща такси", заяви премиерът Николай Денков.

Средствата са осигурени още за втория семестър на 2023 - 2024 година, каза Денков и студентите няма да плащат такса за него.

В момента в държавните ни висши училища учат над 188 хиляди студенти и над 6 хиляди докторанти. Студентските такси варират от 300 до 1600 лева на семестър. Студенти и ректори подкрепят предложението.

"Има 15 страни от Западна Европа по този начин с безплатно висше образование, така че ако следваме добрия пример можем да кажем, че това ще подобри качеството на образованието и ще има много по-добри дни за системата на висшето образование", допълни Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

"Ние подкрепяме тази инициатива засега, надяваме се единствено на устойчивост във финансирането за следващите години. Разбрахме, че тази година е обезпечена", каза още Лъчезар Трайков, председател на Съвета на ректорите.

Николай Денков успокои, че решението е устойчиво и финансово осигурено. Промените в Закона за висшето образование, в които таксите се премахват, са съгласувани с управляващото мнозинство и са качени за обществено обсъждане. Това означава, че след месец ще влязат за обсъждане и в Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високите температури отмениха две спускания в Гармиш-Партенкирхен
Високите температури отмениха две спускания в Гармиш-Партенкирхен
Калин Стоянов за убийството на Пейо Пеев: Не изключвам тези две злобни жени да са прикрили всички следи
Калин Стоянов за убийството на Пейо Пеев: Не изключвам тези две злобни жени да са прикрили всички следи