НОВИНИ

Председателят на БЛС: Зеленият сертификат практически е равен на лична карта

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 28.10.2021
9513
Чете се за: 04:35 мин.
Още
Слушай новината

Изгуби се времето. Истината е, че още август започна тази криза, практически от май до август не се говореше за ковид. Това коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя, коментира д-р Маджаров по въпроса за неваксинираните медици у нас.

Ние от БЛС категорично осъждаме това поведение, подчерта той.

Ще има ли недостиг на лекари, защото нямат зелен сертификат?

Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме до там отново да виждаме мъже и жени, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и приети в болница. Това е за четвърти път, обясни д-р Маджаров.

Той призна, че все по-често се случва хора да се обръщат към Българския лекарски съюз за намиране на място в болница.

Много пъти казах, че няма как една система, организирана за мирно време, да може да посрещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Няма как да бъде спокойно и лесно, заяви д-р Маджаров.

Относно командироването на лекари и сестри от малки към големи болници заради недостига на кадри, той коментира, че тази идея е била използвана още в началото на епидемията и не е нова. Надявам се дотам да не се стигне, защото това са трудни взаимоотношения, смята д-р Маджаров.

По въпроса за въвеждането на зелен сертификат за служителите в болниците, той заяви:

Какво трябваше да се случи, за да разберат колегите по болниците, че това ще е изискване и у нас? Цяла Европа го въведе, цяло лято и сега изведнъж - министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат.

Използваме зеления сертификат не само за здраве - в момента, в който стана ясно, че ще се използва и за работното място, в заведения за обществено хранене или забавления, ясно е, че този документ е с голяма значимост, практически е равен на лична карта - показваш зелен сертификат, за да се качиш на самолет, обясни още д-р Маджаров.

Заснеха личен лекар от София да продава фалшив сертификат срещу 110 лв.

Относно разкритието, че личен лекар в София е издавал фалшиви сертификати, Маджаров категорично заяви, че за това могат да се отнемат лекарски права.

Само че, докато тече разследването, по закон това не може да стане. Ако колегата бъде доказан и осъден, разбира се, че ще му бъдат отнети правата.

БЛС сезира Прокуратурата и ДАНС за незаконосъобразни действия от страна на НЗОК

Председателят на Българския лекарски съюз коментира и темата защо съсловни организации искат оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

По думите на Маджаров, на фона на това, което преживяваме, една институция прикривайки се зад димната завеса на ковид и останалите проблеми, се опитва да не извърши прозрачното преразпределяне на средства.

Към 30 септември трябва да получим разходите на НЗОК и да ги сравним с бюджета, отпуснат от НС за здравноосигурените граждани и виждаме, че там са останали средства в отделните направления за последните 3 месеца в такова количество, че няма да бъдат изхарчени и трябва да се измисли методика, да се съгласува и да се подпише, обясни д-р Маджаров.

Според него това ръководство на НЗОК е най-компрометираното.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Сухиндол протестират пред съда във Велико Търново
Жители на Сухиндол протестират пред съда във Велико Търново
Манчестър Сити напусна Купата на лигата след дузпи
Манчестър Сити напусна Купата на лигата след дузпи