НОВИНИ

Ще има ли недостиг на лекари, защото нямат зелен сертификат?

bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 22.10.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Здраве
Слушай новината

Двете общински болници в Пловдив поемат за своя сметка тестовете на медиците, които не са ваксинирани. Задължителното изискване на зелен сертификат усложни още повече и без това трудното и досега окомплектоване на eкипите. Така, за да не останат ковид отделения без лекари, изследванията на персонала ще са безплатни.

Едва 50% от медицинския персонал в пловдивските лечебни заведения е ваксиниран. Друга част са преминали през заболяването, но никак не са малко хората в бяло, които няма как да получат зелен сертификат, без да представят на 48 часа отрицателен резултат от антигенни тестове.

Директори на общински болници, и не само, са силно притеснени дали ще могат да направят графиците, защото не могат да си позволят лекари, медицински сестри, санитари да излизат в болнични или отпуск - платени или неплатени. Затова се нагърбват със собствени финансови ресурси да поемат техните тестове, не е ясно обаче докога това ще се случва. Затова директорите на лечебни заведения апелираха и днес колегите им да се ваксинират.

Шефът на ковид отделението в "Пирогов": Идеолозите на тази заповед да заповядат да лекуват

И днес имаше лекари и сестри, които преди началото на дежурството си се наложи да се наредят на опашките за бързи антигенни тестове. Това се очаква да се случи и в по-голяма степен в понеделник. В Първа градска болница "Свети Мина" са удължили работното време на клиничната си лаборатория на 12 часа, за да могат да бъдат обхванати няколкото дежурства на смените на лекарите и сестрите, които нямат ковид сертификат.

Днес опашки за бързи антигенни тестове имаше и в някои от търговските центрове в Пловдив.

Градът все по-сигурно и стремглаво навлиза в тъмночервената зона и се затвърждава в нея - за съжаление такива са данните: 565 души на 100 000 население са заболелите от COVID-19, 183 са свободните към момента легла в областта. Оказва се обаче, че извън град Пловдив в региона има само една разкрита ковид зона. Областният управител Ангел Стоев излезе с предложение да бъдат разкрити повече ковид зони в региона.

4300 безплатни антигенни теста са разпратени от РЗИ-Пловдив до 14 от лабораториите на територията на областта.

Вижте още във видеото.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: Мерките са временни и не целят да правят ваксинацията задължителна
Стефан Янев: Мерките са временни и не целят да правят ваксинацията задължителна
Взрив и пожар в руски завод уби 16 работници
Взрив и пожар в руски завод уби 16 работници