НОВИНИ

Председателят на ЕК свиква всички еврокомисари на извънредна среща, очакват се нови санкции срещу Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:40, 24.02.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Европа
Слушай новината

"Среща на върха ще има в Брюксел, както беше планирано. Преди това през целия ден ще има и много други срещи. Както знаете и ЕС,и НАТО остро осъдиха руската атака срещу Украйна", каза в "Денят започва" кореспондентът на БНТ от Брюксел Десислава Апостолова.

И допълни, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил, че съжалява много, че Русия е избрала пътя на войната след толкова много дипломатически усилия от всички страни.

Столтенберг е подчертал в изявление, че НАТО е готов да защитава всички свои съюзници.

"Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък излязоха със съвместно изявление, в което обещаха и хуманитарна помощ на Украйна ако това е необходимо", допълни Десислава Апостолова.

Малко по-късно Урсула фон дер Лайен свиква всички еврокомисари на извънредна среща в Еврокомисията. След това тя ще се срещне и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата се очаква да направят изявления, за да координират последващите действия на ЕС и НАТО.

"А тази вечер в 21 ч. българско време в Брюксел се очаква да пристигнат всички европейски лидери. Това, което засега се обсъжда тук, са следващи санкции срещу Русия", уточни Апостолова.

И припомни, че ЕС наложи голям пакет от санкции, които засягат 351 депутати от Руската дума и на 37 физически и юридически лица, свързани с организирането на военните атаки. Както и че, ЕС е готов да наложи още санкции на Русия.

"Жозеп Борел, първият дипломат на ЕС, каза, че пакетът от санкции, който ще бъде представен на европейските лидери, е невиждан досега по своя мащаб. Очаква се той много сериозно да засегне руските фирми руската икономика, руските банки", каза Десислава Апостолова.

"Урсула фон дер Лайен спомена за спирането на достъпа на руски фирми до технологии, до пазари, които са ключови за тях, така че санкциите ще са сериозни", допълни тя.

40% от целия газ , който пристига в Европа е руски и това е големият краткосрочен проблем на Европа. ЕС може да изкара тази зима, според Урсула фон дер Лайен.

"Ако се стигне до пълно спиране на руския газ за Европа ще започнат да затварят предприятия. В дългосрочен план се обсъжда осигуряване на доставки на втечнен газ", допълни нашият кореспондент от Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Атанасов: България да излезе с единна позиция, осъждайки агресията на Русия
Атанас Атанасов: България да излезе с единна позиция, осъждайки агресията на Русия
Военни прекъснаха прякото включване на екипа на БНТ от Мариупол, за да се изтегли на безопасно място
Военни прекъснаха прякото включване на екипа на БНТ от Мариупол, за да се изтегли на безопасно място