НОВИНИ

Предстои изключително дълго и тежко разследване на прокуратурата и следствието, заяви Калин Стоянов

Откриха тялото на трета жертва след взрива край Елин Пелин

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
08:01, 28.07.2024
17845
Чете се за: 07:40 мин.
У нас
трета жертва взрива елин пелин
Слушай новината

Вътрешният министър Калин Стоянов даде последна актуална информация за ситуацията след взрива в склада за фойерверки в Елин Пелин. През изминалия ден е открито тяло в близост до входа на склада. Стоянов отказа да коментира самоличността на жертвата, имайки предвид "състоянието на тялото след взрива". Така жертвите станаха вече ж 3, един остава в неизвестност. По думите на вътрешния министър той сигурно се е намирал в помещението, в което е избухнал взривът.

"За съжаление в близост до входа на склада се вижда труп, който днес ще направим всичко възможно да бъде фиксиран, съобразно правилата по наказателния процес и да бъде изнесен. Оттам нататък предстои да се вземе решението дали ще се започнат действия от страна на пожарната", посочи Калин Стоянов.

"Там буквално всичко е разрушено. Аз видях с очите си, че дебели стени, бетонови плочи реално са изхвърчали на 3 - 4 до 10 метра в слънчогледите".

Според Калин Стоянов няма как при такъв взрив "някой, някъде да се е скрил". Поясни, че на видеокамерите няма как нещо да се види, защото са били в самия склад. Определи ситуацията като сложна и изрази надежда, че днес ще започнат процесуално-следствените действия, "които ще дадат повече яснота". През изминалия ден отрядът за борба с тероризма на няколко пъти е влизал в склада. Складът в момента е обезопасен с термопанели и с огнеопорна пяна.

"За момента това е правилното решение, защото изнасяйки тази продукция, това би коствало няколко часа".

Вътрешният министър уточни, че на мястото на инцидента е имало двама свидетели.

"Това, което ние знаем, стеснихме кръга на броя на хората, които са били там, не можем да кажем, че е хубаво, защото има жертви, но има двама свидетели, очевидци. Това е човекът, който е охрана, който първоначално е съдействал за извеждането на доц. Шишков, както и неговата дъщеря".

След това, поясни вътрешният министър, екипът на пожарната с опасност за живота, са успели да ги изведат и да ги транспортират до лечебните заведения. Имало е още един късметлия, който е бил на мястото на произшествието, допълни Стоянов:

"Младо момче, което в рамките на 15 минути е бил вътре, докато реално пожарът се е развивал. Момчето разказа, че първоначално е влязъл в един микробус, където се е опитал да се скрие, но микробусът също се запалва и той бяга през оградата. Спира някакъв автомобил случаен, който го закарва до гарата, от където звъни на майка си и тя идва да го прибере".

Калин Стоянов определи като безотговорно отношението на свидетеля, тъй като той се прибира вкъщи и си пуска телевизора. По думите му родителите са тези, които е трябвало да се свържат с МВР, за да внесе повече яснота за случилото се.

"А ние през това време се опитваме да разберем кой е бил там и изобщо от тези там дали са живи и здрави".

Калин Стоянов уточни, че все още е опасно да се влезе в склада и ще бъдат предпазливи кога да се предприеме тази стъпка. Получават пълно съдействие и от страна на собственика на склада за фойерверки.

"За съжаление трето денонощие сме свидетели на гърмежите. Най-хубавото е, че се влезе в склада и действително има доста стока вътре. Колегите от отряда успяха да обезопасят самия склад. Реално стените му са изключително здрави", каза Калин Стоянов.

В днешния ден се очакват да пристигнат следователи и прокурор, които ще вземат крайното решение за започване на първоначален оглед.

Вътрешният министър Калин Стоянов разказа, че още когато е дошъл на мястото на инцидента и е видял, че има доста сериозни поражения, лично е разговарял с един от хората, които реално е запознат с това какво има вътре и какво предстои.

"Той заяви, че в 6-и склад, който за момента е обезопасен, има техника, която, ако - не дай си Боже, стане взрив, той ще бъде няколко пъти по-мощен от всички взети заедно преди това".

Именно това е наложило и евакуацията на хората, решението за това определи като адекватно.

Всички версии за случилото са възможни, категоричен е Калин Стоянов.

"Виждате сами, че дори човек като доц. Шишков, който е бил изключително компетентен в тази сфера, той лично е боравил там на място с тези средства, които пак казвам, от свидетелите и очевидците, които имаме в момента, той е следвало да подготви да бъдат натоварени на превозно средство и съответно да бъдат занесени там, където е имало някакво тържество. Но за съжаление това тържество завършва с два трупа и още един, който не е ясно на кого е".

Тепърва предстои да се уточни кой какво е правил в склада за фойерверки в извънработно време.

"Според мен предстои едно изключително дълго и тежко разследване от страна на колегите от прокуратурата и следствието", каза Стоянов.

Допълни, че фирмата е една от най-сериозните в бранша за продажба на пиротехника.

Комисар Кирил Желев от дирекция "Специални операции и борба с тероризма" разказа как е преминала вчерашната акция.

"Всичко беше предварително подготвено за обезопасяването, защото трябваше да бъдем много бързи и да напуснем възможно по най-бързия начин територията на склада".

В момента е достатъчно добре обезопасен складът, категоричен беше той и няма нищо компрометирано по него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът на границата с Гърция продължава да тлее, ще продължи ли помощта по въздух?
Пожарът на границата с Гърция продължава да тлее, ще продължи ли помощта по въздух?
Четвърти ден след трагедията в Елин Пелин: Равносметката
Четвърти ден след трагедията в Елин Пелин: Равносметката