НОВИНИ

Предстоят ли безсрочни стачки на работниците в различните сектори?

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 15.10.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Плаха, но вече вълна от предупредителни и реални стачни действия започна в различни сектори в страната. Макар и не много шумно, недоволството от ниските си заплати вече заявиха служителите във Външното министерство, в Агенцията по кадастъра и в болниците.

В "Говори сега" темата коментираха Кремена Атанасова от КТ "Подкрепа" и бившият социален министър Иван Нейков. Атанасова посочи, че протестите в Агенцията по геодезия и кадастър са започнали още от април, след което при актуализацията на бюджета.

"Имахме различни сигнали, че желанията им ще бъдат удовлетворени, но това не се случи. Заплатите на тези хора са обидно ниски", посочи тя, като уточни, че чистите възнаграждения на някои служители са от порядъка на 800-900 лева.

"В кадастъра работят специалисти, хора със специфично образование, това наистина е обидно за тях", заяви тя. Хората изчерпаха търпението си", каза Атанасова.

Иван Нейков каза, че есента е сезонът, в който се разгорещяват преговорите между работодатели и работници.

"Готви се бюджетът, изчислява се инфлацията и затова хората концентрират вниманието и усилията си. Парите обаче няма да стигнат. Ако някой смята, че в следващите 10 години ще имаме бюджет, в който се чудим какво да правим парите, няма да го бъде", коментира той.

По думите му "снежната топка" е започнала да се образува след увеличението на заплатите на учителите, което е предизвикало реакции в здравеопазването и после - в другите сектори.

Получава се едно съотношение - заплати на учителите, заплати на лекари, заплати извън бюджетната сфера и отделните групи хора наблюдават какво става в другия отрасъл. Мръднат ли едните, моментално се събужда желанието да ги догоним. Ще има основания за увеличени претенции от страната на хората", заяви Нейков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлана Каменова се класира за четвъртфиналите на Европейското по бокс за жени в Будва
Светлана Каменова се класира за четвъртфиналите на Европейското по бокс за жени в Будва
Антоанета Костадинова не успя да се класира за финала на 10 метра пистолет на Световното по спортна стрелба
Антоанета Костадинова не успя да се класира за финала на 10 метра пистолет на Световното по спортна стрелба