НОВИНИ

Транспортният синдикат в София се готви за протести, настоява за увеличение на заплатите

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
17:13, 15.10.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

30% увеличение на заплатите искат от транспортния синдикат в София. Работещите в столичния градски транспорт планират поредица от протести, ако институциите не им обещаят по-високо заплащане и предупреждават, че столицата може да остане без градски транспорт.

Последното увеличение на заплатите на служителите на градския транспорт е било с 10% през този април. За последното полугодие над 100 шофьори са напуснали системата на градския транспорт

"Хората напускат, защото средствата, които получават в дружествата от градския транспорт в София и страната не им достигат, за да съществуват нормално. Задълженията на всички се повишиха, инфлацията е 17,7%, ако така продължават така нещата, градският транспорт няма да може да функционира, не на последно място заради липса на кадри" Иван Кирилов - председател на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Месечната заплата без извънреден труд е 1530 лв., коментира шофьорът Георги Стефанов. без извънреден труд аз взимам 1700 лева, тъй като имам 18 години стаж. Тези пари стигат за основни работи - храна лекарства, горивото, с което идвам на работа, заеми. 90% от колегите имат заеми и вече е непосилно да си ги погасяват"

Водачите са с най-високи заплати, но всички други заплати - на сервизни работници, диспечери, са още по-ниски - 800-900 лева. С добавките за храна и нощен труд тези хора взимат най-много 1100 лева, обясни Иван Кирилов.

"Отливът на служители продължава да расте. Нашите искания са под формата на предупредителен характер и за нас е важно държавата и общините да заложат необходимите средства в държавния бюджет. Ще реагираме във всеки един момент, в който ни бъде отказано осигуряването на тези средства, за да могат да съществуват тези дружества и да има работници."

Ако се наложи, отново ще има блокади на кръстовища и не само - ако трябва, ще се затварят на гаражи и депа и е напълно вероятно София да остане без градски транспорт.

"Инициирали сме разговори в Столична община, ще го направим и в другите общини, защото предстои свикване на НС и парламент. В крайна сметка и да има, и да няма редовно правителство, в България няма безвластие и все някой трябва да ни обърне внимание", коментира Кирилов.

Вижте още в прякото включване

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антоанета Костадинова не успя да се класира за финала на 10 метра пистолет на Световното по спортна стрелба
Антоанета Костадинова не успя да се класира за финала на 10 метра пистолет на Световното по спортна стрелба
Григор Димитров научи жребия си за тенис турнира в Стокхолм
Григор Димитров научи жребия си за тенис турнира в Стокхолм