НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на мъжа, който блъсна и уби 19-годишно момиче в София

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:40, 15.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Повдигнаха обвинение на шофьора на камиона, прегазил 19-годишната Виктория Мариева в София. Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост и нарушаване на правилата за движение. На 53-годишния шофьор е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа. Докато той е в "Пирогов", прокуратурата решава дали ще иска и постоянното му задържане.

Ден след като една спирка и един живот бяха пометени, лекарите следят състоянието на шофьора на камиона и чакат резултати. Засега имат един сигурен отговор - здравето му не е причина за инцидента, а в "Пирогов" бил приет във видимо неадекватно състояние.

"Към онзи момент го отдадохме на комоциото и на стреса, който е преживял. Все още не мога да кажа окончателно бил ли е под въздействието на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. Чакаме токсикологията. В понеделник най-вероятно ще го изпишем и специализираните органи ще се занимават с него, защото той вече е обект на правосъдната ни система", каза Валентин Димитров, директор на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов".

Ако в понеделник бъде изписан - ще бъде преместен директно в ареста, тъй като мярката му "задържане под стража" вече тече. От прокуратурата потвърдиха, че не е пропуснал движещото се по обозначена пешеходна пътека момиче.

Въпреки че от СДВР вчера казаха, че той е с чисто шофьорско досие, днес информацията е друга. От вътрешното министерство отказаха да застанат пред камерата. Отговориха писмено.

"Пробите на 59-годишния водач на товарния автомобил от тестовете с технически средства за употреба на алкохол и наркотични вещества са отрицателни. Справка в отдел "Пътна полиция" показва, че мъжът, придобил право за управление на МПС в средата на 2009 г., има 7 наказателни постановления, както и 9 глоби по фиш, сред които за шофиране без светлини, без поставен колан, както и един за скорост".

Главният прокурор също коментира случая. Но не в конкретика, а като повод за искане на промени.

"Проблемът е за причините за тази трагедия и проблемът е тези трагедии повече да не продължават. Основното, което трябва да се направи, е мащабна промяна на законодателството. Но не на парче, за да се отчете дейност пред вас", каза Иван Гешев.

Продължават разпитите на свидетели, а от прокуратурата обмислят дали да не поискат постоянното задържане на шофьора.

По темата работиха: Татяна Йорданова, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортна емисия - 15.10.2022 г. - 12.25 ч.
Спортна емисия - 15.10.2022 г. - 12.25 ч.
Жоан Лапорта гласува доверие на Шави Ернандес
Жоан Лапорта гласува доверие на Шави Ернандес