НОВИНИ

Сергей Станишев със заявка за връщане на политическата сцена у нас

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:02, 15.10.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сергей Станишев със заявка за връщане на политическата сцена у нас, след като вече не е начело на Партията на европейските социалисти. Как коментира състоянието на левицата у нас - от Берлин предават нашите специални пратеници Милена Кирова и Атанас Атанасов.

ПЕС е по-консолидирана от БСП, защото в партията на европейските социалисти има диалог и консенсус. Това изтъкна Сергей Станишев като даде за пример непрекъснатите скандали в столетницата. Но уточни, че не е лице на опозицията на БСП.

След като предаде щафетата на Стефан Льовен, Сергей Станишев се мотивира защо не се кандидатира за председател на ПЕС за четвърти мандат.

"Ако нямаш зад себе си партия, която е голяма, уважавана, и която е ангажирана с ПЕС трудно можеш да играеш тази роля, която се очаква от президента на европейското единно социалдемократическо семейство", заяви Сергей Станишев.

"Във времена на кризи е очевидно, че отговорът са социалдемократическите ценности. Никой не е силен, когато е сам. Толкова е лесно да играеш със страха на хората, това е отговорът на популистите и националистите. Това е плашещо. Защитата на демокрацията и човешкото достойнство е една от основните ни задачи", заяви Стефан Льовен - избран за председател на ПЕС.

Станишев увери, че ще подкрепи левицата в България да бъде силна, адекватна, европейска и модерна.

"Моят лозунг е да направим БСП и левицата големи отново, да бъдем фактор, който задава дневния ред на страната, а не е просто присъдружна партия към някоя коалиция или към някой, който е по-добър и по-голям от нас. Това е унизително положение за БСП и ако БСП е достатъчно голяма и силна и левицата е голяма и силна, ще има място за всеки", каза Сергей Станишев - председател на ПЕС.

По повод отсъствието на Корнелия Нинова на конгреса на ПЕС, Станишев припомни, че тя не е идвала на събитие на партията от 2016 г. насам.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад на лирата заради кризата в британското правителство
Спад на лирата заради кризата в британското правителство
Илияна Йотова: Страната ни има нужда от редовен кабинет и стабилно мнозинство
Илияна Йотова: Страната ни има нужда от редовен кабинет и стабилно мнозинство