Прекършеният полет! Лешоядът Ултрон – убит от бракониери в Кърджалийско

от БНТ
16:16, 25.05.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
прекършеният полет лешоядът ултрон ndash убит бракониери кърджалийско
Снимка: Зелени Балкани

Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк Planckendael, е открит прострелян от бракониери в Кърджалийско.

Този рядък и величествен вид, за чието завръщане в България Зелени Балкани работи от 30 г., е изключително ценен за България и Европа.

За съжаление, Ултрон не успя да доживее първия си рожден ден и умря от своите рани в Спасителния Център за диви животни на Зелени Балкани.

Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло.

По конкретния случай е образувана преписка и се води разследване, съобщават от Зелени Балкани.

Това е тъжният край на една благородна история...

През лятото на 2019-та, зоопарк Planckendael в Белгия, който е част от Европейската програма за размножаване на черния лешояд (EEP), дари отгледаната от тях млада птица с име Ултрон, която бе включена в проект "Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/000649" с надежда, че ще допринесе за завръщането на вида в България.

Птицата бе освободена миналата година край Котел, а за нея неуморно полагаха грижи експерти от Фонд за дивата флора и фауна.

Церемонията по освобождаването му се превърна в истински празник.

През зимата той отиде да зимува в гръцката част на Източни Родопи, в района на Национален парк Дадя, където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите. Там Ултрон бе сред събратя, от които се учеше как се живее в дивата природа.

През пролетта на тази година Ултрон се насочи обратно към България, но за съжаление по време на прелета му лошото време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
39 шофьорски книжки са отнети от събота до днес
39 шофьорски книжки са отнети от събота до днес
Премеждията на Брайън Мей: Инфаркт, навехнат крак, прищипан нерв
Премеждията на Брайън Мей: Инфаркт, навехнат крак, прищипан нерв