НОВИНИ

Прекратиха първата свободна тренировка преди Гран при на Лас Вегас

Повреден капак на шахта нанесе сериозни щети на болида "Ферари" на Карлос Сайнц

прекратиха първата свободна тренировка гран лас вегас
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:16, 17.11.2023
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Първата свободна тренировка за Гран при на Лас Вегас във Формула 1 беше отменена след само осем минути, за да се поправи пистата, след като повреден капак на шахта нанесе сериозни щети на болида "Ферари" на Карлос Сайнц. В крайна сметка колата напусна трасето върху камион, а испанецът остана невредим.

Шефът на "Ферари" Фредерик Васьор каза, че две трети от болида ще трябва да бъдат сменени и нарече ситуацията "неприемлива".

"Това, което Карлос каза, беше, че се е ударил в нещо на пистата, но не знаеше точно какво е то", добави той.

От тима на "Алпин" пък обявиха, че шасито на Естебан Окон също ще трябва да бъде сменено поради повреда от капака, а от Световната федерация по автомобилизъм (ФИА) казаха, че ще проверят всички шахти по уличната писта в Лас Вегас.

Други ръководители на отбори побързаха да защитят чисто новото трасе. Шефът на "Мерцедес" Тото Волф нападна репортер, който попита дали отменената тренировка не е "лоша репутация" за Формула 1.

"Това е напълно нелепо. Как можеш дори да се осмелиш да говориш лошо за събитие, което поставя новите стандарти за всичко, а ти говориш за . . . капак на шахта. Случвало се е и преди, не е нищо ново", заяви Волф.

Шарл Льоклер от "Ферари" временно оглави класирането преди сесията да бъде прекратена, след като измина една обиколка за 1:40.909 минута, следван от пилотите на "Хаас" Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен. Трикратният световен шампион Макс Ферстапен с "Ред Бул" остана четвърти.

Краткият първи тест на трасето отбеляза завръщането на Формула 1 в Лас Вегас за първи път от почти 40 години. Феновете, изпълнили до краен предел трибуните, за да видят пистата в действие по време на нейния дебют, бяха разочаровани, тъй като американецът Логан Сърджант с "Уилямс" беше единственият пилот, който не успя да излезе на трасето по време на сесията.

"Е . . . това беше забавно", написа той в социалната мрежа X.

Втората тренировка трябваше да започне в полунощ местно време, но ще бъде отложена най-малко с два часа. Организаторите на състезанието обявиха, че ще предоставят актуална информация за графика "възможно най-скоро".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За манипулация на пазара на ток: КЕВР наложи глоби за над 2 млн. лева на две дружества
За манипулация на пазара на ток: КЕВР наложи глоби за над 2 млн. лева на две дружества
Прокуратурата започва проверка на цялото ръководство на БФС
Прокуратурата започва проверка на цялото ръководство на БФС