НОВИНИ

Премахват арката пред "Александър Невски"

От Столичната община ще организират публична дискусия

bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 08.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Александър Невски арка
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Столичната община ще премахне временната арка и ще организира публична дискусия за създаване на модел за намеса в градското пространство, съобщиха от общината, внасяйки разяснение по отношение на пространството пред храма "Св. Александър Невски".

Арката беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма "Св. Александър Невски" в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото "Светлината в нас", заявяват от Столична община.

По думите им тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата.

Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти, обявени във Фейсбук събитието за старт на кампанията. Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм, допълват от СО.

Подчертават, че за поставянето ѝ са взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента.

Снимки: БГНЕС

През януари ще бъде организирана и отворена експертна дискусия, в която да се анализира опитът и обратната връзка и да се направят правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще има време да се обсъдят и вземат предвид най-добрите практики и ще бъдат предложени промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти, заявяват още от Столична община.

Одобрението на проекта е дадено от дирекция "Култура" на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров ще спори за титлата на двойки на тенис турнира в Кувейт
Пьотр Нестеров ще спори за титлата на двойки на тенис турнира в Кувейт
Бруно Бекман за живота в Херсон: Бомбардировките стават все по-интензивни
Бруно Бекман за живота в Херсон: Бомбардировките стават все по-интензивни