НОВИНИ

Премиерът Денков от Израел: Имате пълната ни подкрепа, с вас сме

Александър Марков
от Александър Марков
18:02, 06.11.2023
Чете се за: 04:47 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел бяха на посещение в Израел месец след началото на войната с Хамас. Денков изрази пълната подкрепа на България към Израел и правото на страната да се защитава в рамките на международното право. Бенямин Нетаняху заяви, че страната му води битка за цивилизацията. За моралната яснота на България в подкрепа на Израел благодари и президентът Ицхак Херцог.

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел кацнаха на летище "Бен Гурион" с военен самолет, придружени от посланичката ни в Израел Славена Гергова и Йоси Леви Сфари - посланик на Израел у нас.

Минути по-късно започна срещата между Николай Денков и израелския му колега Бенямин Нетаняху. Денков заяви, че е в Израел, за да изрази пълната подкрепа на страната ни.

"Знаем колко трудни са времената, сега и затова трябва да бъдем тук. И искам да кажа, че всички бяхме шокирани от терористичните атаки, които убиха толкова много невинни хора. Изключително важно е всички заложници да бъдат освободени колкото е възможно по-скоро или поне Международният комитет на Червения кръст да има достъп до тях незабавно", призова Николай Денков, министър-председател на България.

Нетаняху заяви, че Израел действа в самозащита и в защита на общите ни ценности.

"Благодаря Ви, г-н министър-председател. Вие изразихте в голяма степен нашата позиция. Ние мислим, че водим не само наша война, а битката на цивилизацията срещу варварството. Ако цивилизацията не надделее, варварството ще. Това виждаме през 21 век и това е не само нашата битка, това е вашата битка, също така, и мисля, че разбирате това много добре.

Ние, също така, се сражаваме с враг, най-дивашкият враг, който сме виждали от Холокоста насам. Те извършват двойни военни престъпления. Не само целенасочено използват цивилните за цел, но използват техните цивилни като човешки щит. Израел прави всичко по силите си да изведе цивилните от всяка опасност. Хамас прави всичко възможно да ги задържа там. Понякога и чрез дуло, опряно до челото", каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Премиерът Николай Денков заяви, че България е загрижена и за случващото се по улиците на Газа.

"Беше наистина шокиращо да видим атаките, които убиха хора тук, в Израел, и искаме да кажем, че Хамас и всичките ѝ военни и административни структури трябва да бъдат изкоренени, защото това не може да продължава така.

Знаем, че имате пълните права да се защитавате в рамките на хуманитарното и международно право, но е важно да бъде предоставена хуманитарна помощ, без да се злоупотребява с нея", каза Денков.

Нетаняху благодари за молитвата за мир, която се проведе в софийската Синагога, а премиерът Денков подчерта, че България ще продължи да подкрепя своята голяма еврейска общност.

Президентът на Израел Ицхак Херцог също благодари на България за подкрепата.

"Винаги сме казвали, че начинът, по който България и българският народ се държаха по времето на Холокоста, е пример за всички нации по целия свят. Морална яснота. Моралната яснота на България резонира навсякъде и резонира сега - в един от най-мрачните ни моменти", каза Ицхак Херцог, президент на Израел.

Президентът Херцог посочи, че Хамас е извършил варварски деяния и че мащабът на атаката срещу Израел е осем пъти по-голям от 11 септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куршум джамия е готова да посреща туристи в Карлово
Куршум джамия е готова да посреща туристи в Карлово
ЦИК: 36.87% е средната избирателна активност на втория тур на местните избори
ЦИК: 36.87% е средната избирателна активност на втория тур на местните избори