НОВИНИ

Ново напрежение в сглобката? Борисов обвини Кирил Петков в лицемерие

Лидерът на ГЕРБ видя нова коалиция след местния вот - между "Продължаваме промяната" и "Възраждане"

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:02, 06.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
Политика
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя нова коалиция след местния вот - между "Продължаваме промяната" и "Възраждане". Той продължава да поддържа тезата си от миналата седмица, че не вижда смисъл в подкрепата на това правителство. Ще събере партията си в сряда, за да решат дали да останат в така наречената сглобка.

След втория тур Бойко Борисов избра да направи първите си коментари след местния вот не в София, а в Пловдив, където печелят изборите. Той смята, че партията е постигнала много добри резултати въпреки новото обединение срещу нея.

"Ако трябва да направя някакво обобщение, вече имаме нова сглобка и това е действително партиите, които подкрепят Русия и Путин. На първо място "Продължаваме промяната", на второ "Възраждане", заяви Бойко Борисов.

Борисов обвини Кирил Петков в лицемерие.

"Понеже в Банкя се познаваме хората - ПП и "Възраждане", аз бих се обърнал към Кирил и неговото лицемерие, където ние си дадохме гласа за Терзиев. Накарах, изнасилих партията да гласува за него и в същото време платиха пари да ме бият в Банкя. ПП и "Възраждане" в Банкя играха срещу нас. А Петков иска да си говорим сряда, четвъртък и петък за данъчни закони и какво ли не. Хората вече не понасят лицемерието - или се прави правителство и коалиция като хората, или подобни сглобки, някакви такива шарлатански работи, аз не виждам за правилно. Има прекрасна коалиция в момента между ПП, "Възраждане" и ДБ и това ще бъде лично от мен огласено. Вече съм го направил пред всички наши западни партньори", подчерта лидерът на ГЕРБ.

В сряда Борисов свиква Национален съвет.

"В сряда събирам партията и навсякъде ще ми докладват колегите как са играли с "Възраждане". Ако така са си играли с "Възраждане", както в Банкя ги видях, няма смисъл да има такава сглобка. Те имат веднага голямо мнозинство с "Възраждане" и ПП да си направят коалиция", коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призова партньорите си в некоалицията да размислят.

"С някаква такава пошла връзка се управлява държавата в момента наречена сглобка. Или се прави една коалиция с план, програма, време, място, или това е една агония. Истински се надявам умни хора, като Христо Иванов, Атанасов, включително и Петков, да седнат и да направят истински анализ не емоционален. Има ли смисъл това да продължава, ако не правим добри неща. Щото ДАНС, ДАНС - едно и също. А хората чакат какво ли не по страната, всеки град", заяви още лидерът на ГЕРБ.

Борисов смята, че в сегашната сложна ситуация може би било добре да има неутрален шеф на ДАНС, излъчен от президента.

"На миналите избори, преди една седмица, ГЕРБ беше навсякъде пръв - по 4, 5, 6 и повече процента, сега се обединиха ПП и "Възраждане" заедно с БСП, има нова коалиция, нова сглобка и играха срещу нас. На няколко места загубихме както казахте, но загубихме от коалиция. И във Варна си е с мутрите и бизнес групировки, така че не може 5% от първия тур, освен с платен вот от мутрите. Пуска се до президента писмо за махане на шефа на ДАНС. Да, за да съм коректен академик Денков ми се обади, след като го беше изпратил вече на президента, той ме уведомява и го праща. Асен Василев утре прави извънредно заседание и си вкарва данъчни закони, които ние не сме видели", каза още Бойко Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анахайм реализира обрат и победи гостуващия Лас Вегас в Националната хокейна лига
Анахайм реализира обрат и победи гостуващия Лас Вегас в Националната хокейна лига
Социалното министерство съобщи как ще бъдат подпомогнати засегнатите от стихията в събота
Социалното министерство съобщи как ще бъдат подпомогнати засегнатите от стихията в събота