НОВИНИ

Президентът Румен Радев с нови критики към премиера заради шефа на ДАНС

Държавният глава открива кръгла маса за модернизацията на Българската армия

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:01, 06.11.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът Румен Радев отправи нови критики към премиера по време на кръгла маса, посветена на възможностите за модернизация на Българската армия чрез прилагане на достъпни иновативни технологии.

По отношение на предложението за предсрочно освобождаване на председателят на ДАНС Пламен Тончев държавният глава коментира:

"Реалните мотиви са известни отдавна. Чухме ги в оня запис и те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него. Внимателно чух изявлението на премиера в петък вечерта. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят на ДАНС. И сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър председателя. По логиката на министър председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставка, защото огромното мнозинство от българите им нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването", подчерта Румен Радев.

"От мотивите, които представи министър председателят, остава впечатление , че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона. Правителството трябва да насочи вниманието си по-скоро към заместник министъра на електронното управление, откъдето тръгва всъщност саботажът на изборния процес", категоричен е държавният глава.
"Някои неща в изявлението на премиера от петък вечерта също са смущаващи. Това, че председателят на ДАНС трябва да представи изпреварваща информация за готвени протести на енергетиците да речем, за мен това е неразбиране за ролята и задачите на ДАНС. Които не можем да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи социални искания и протести. Фактът, пак от изказването на министър председателя, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от заместник министъра на електронното управление. Това означава ли, че министър председателя иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите. Според мен ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо дали на някой няма да му хареса".
"Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са един, трима или седемдесет накуп - това се приема като абсолютна чиста монета, като истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предостави информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия. Хайде да си уточнят стандартите, те трябва да бъдат обективни."

Румен Радев коментира изборният ден:

"Благодаря на всички граждани, които излязоха и гласуваха. Всеки нов кмет идва с очакване за промени към по-добро, но това е голяма отговорност. Местната власт ще трябва освен всичко да се справи и с рекордно ниската избирателна активност, която неизбежно вече понижава легитимността."

"Тези избори са сериозен сигнал към политическата класа и към партийната демокрация, защото на тези избори българите масово ги загърбиха. Това трябва да ни тревожи всички."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ига Швьонтек победи Арина Сабаленка и ще спори за титлата на Финалния турнир на WTA в Канкун
Ига Швьонтек победи Арина Сабаленка и ще спори за титлата на Финалния турнир на WTA в Канкун
Григор Димитров се изкачи до 14-ото място в световната ранглиста с достигането си до финала в Париж
Григор Димитров се изкачи до 14-ото място в световната ранглиста с достигането си до финала в Париж