НОВИНИ

Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС Пламен Тончев

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 03.11.2023
5193
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Причината - отказът му да освободи заместника си Деньо Денев, автор на справката за машинното гласуване, заради която се стигна до отмяна на машинния вот миналата неделя.

Вижте още в репортажа на Александър Марков

Премиерът е изпратил до президента мотивите си за освобождаването на Тончев.

"В отговор на мое официално искане очаквах от председателя на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано предложение за предсрочно освобождаване на заместника му Деньо Денев. Вместо това получих отказ заради "липса на аргументи" Денев е авторът на т.нар. справка на ДАНС от 26 октомври, съдържаща манипулативни твърдения и внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа на машинния вот на първи тур на изборите", каза Денков.

Николай Денков определи като незаконна "намесата на ДАНС в изборите". Според Държавната комисия по сигурността на информацията тази справка е в нарушение на закона в частта, в която се говори за "противозаконна дейност срещу обществения ред".

"Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник след като преди избори не ми предостави искания от мен доклад за потенциалните рискове, ми дава два ясни сигнала. Първо - че г-н Тончев одобрява незаконните действия на Денев. Второ - че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка за дестабилизиране на изборния процес", допълни той.

Премиерът определи тези действия като съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България. От думите му стана ясно обаче, че въпросната справка така и няма да бъде официално публикувана. Денков коментира, че това е "пореден случай, в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си" и посочи още мотиви за освобождаването му:

"Преди седмица България влезе в сивия списък на страните за пране на пари. Основна координираща институция за изпълнение на препоръките от Комитета за борба с прането на пари в Европа е именно ДАНС. Очевидно тя не се е справила с координиращата си роля".

Денков смята още, че ДАНС се е ангажирала с политически изявления през май и септември относно действията на кабинета Петков за "френското предложение" с РСМ. Посочи още, че не е получил никаква изпреварваща информация от службата по време на протестите на енергетиците миналия месец. Коментира и неприетия доклад на ДАНС за 2022 г.

"Това е прецедент - означава, че агенцията не отговаря на очакванията на мнозинството в контролния си орган - парламентът. Настоящото ръководство на ДАНС не може да гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Сайнц спечели първата свободна тренировка преди Гран при на Бразилия
Карлос Сайнц спечели първата свободна тренировка преди Гран при на Бразилия
Пирин удържа на натиска на Берое и си тръгна с точка от Стара Загора
Пирин удържа на натиска на Берое и си тръгна с точка от Стара Загора