НОВИНИ

Българският журналист, изгонен от Москва: Продължавам да върша работата си напук на тези, които убиват вестоносеца

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:58, 06.11.2023
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

От Москва беше изгонен кореспондентът на Българското национално радио Ангел Григоров. Това е ответна мярка на Русия след като България отпрати с обвинения за шпионаж техния журналист Александър Гацак. По повод своето експулсиране колегата ни от БНР заяви - "На политиците им става по-лесно, когато се убива вестоносецът, но ние ще продължим да си вършим работата напук". С него разговаря Тоня Димитрова.

БНТ: Виждаме, че сте в затворено помещение - къде се намирате, в посолството ли?

Ангел Григоров: Намирам се в посолския комплекс, където живея, на територията на българското посолство. След това отново излизам, тъй като тази вечер с мои колеги и приятели чуждестранни кореспонденти ще отпразнуваме моето заминаване за България... или моето изгонване от Русия.

БНТ: Питам Ви, защото руският журналист, чиято акредитация беше отнета веднага се скри в руското посолство, а Вие се разхождате свободно по улиците на Москва. Как руските власти комуникираха отнемането на акредитацията и експулсирането Ви? Знаем, че имахте среща в русото МВнР преди тази мярка да бъде обявена. Какво ви казаха там, бяха ли направени каквито и да е било намеци, че се занимавате с друго, освен с журналистическа дейност?

Ангел Григоров: Не, нямаше намеци, нямаше претенции към работата ми, имаше по-скоро общи приказки и израз на недоволство от поведението на българските власти.

БНТ: До последно не знаехте кога трябва да напуснете страната, знаете ли вече кога трябва да се случи? Имахте ли друга среща с представители на МВнР?

Ангел Григоров: Срещата предстои утре сутрин в сградата на руското МВнР, трябва да предам акредитационното си удостоверение и надявам се колегите да ми кажат датата, след която не трябва да се намирам на територията на Русия. Намекнаха ми в един телефонен разговор, че ще направят всичко възможно да не ме притесняват и да ми дадат достатъчно време да си събера багажа и да замина

БНТ: Очевидно е, че мярката на руските власти не е огледална. Да обясним защо това е така - защо вестник "Росийская газета" не е равен на Българското национално радио?

Ангел Григоров: Защото вестник "Росийская газета" е държавен официоз, а БНР е обществена медия. Не виждам смисъл да потъваме в тълкуване на термини. На мен ми е все едно дали мярката е реципрочна, огледална или просто ответна. Мен ме интересува датата, на която трябва да напусна територията на Русия.

БНТ: Как прекарвате последните си дни в Москва? Как реагираха останалите кореспонденти?

Ангел Григоров: Прекарвам времето си добре. Колегите ми веднага ми се обадиха, попитаха дали могат с нещо да ми помогнат. чуждестранни колеги от Румъния, Германия, Словения. Отговорът беше не, но имаме повод обаче да се видим. Получих обаждания и от руски колеги, някои изразиха недоумение, на всички казах, че всичко е наред и не е станало нищо драматично и фатално. Да си спомним войната в Украйна, да видим това, което става в Близкия изток - в този по-широк контекст това, че руското МВнР ми е отнело акредитацията може би изглежда наистина като дреболия.

БНТ: Това е поредният случай в който журналистиката става жертва на политиката. Така ли го приемате и Вие?

Ангел Григоров: Да, прочетох позицията на БНР, напълно съм съгласен с нея.

БНТ: Какво става, когато се убива вестоносецът?

Ангел Григоров: Може би имате предвид това, което написа в социалните мрежи талантливият журналист Енчо Господинов. Когато се убива вестоносецът, на политиците им става по-лесно. Техни жертви са не само вестоносците, но и хората. Работата на политиците е да не казват истината в стремежа си да се задържат на власт колкото се може по-дълго. Работата на журналистите е да не им позволяват това. Нашата работа е да бъдем на страната на хората, защото ако застанем на страната на политиците, вече нямаме право да се наричаме журналисти. Все пак - не бива да се оплакваме и да хленчим, а да продължаваме да вършим работата си - напук на тези, които искат да убият вестоносеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Листовки с нацистки символи и лика на кандидат за кмет са разпространени в с. Марково преди първия тур
Листовки с нацистки символи и лика на кандидат за кмет са разпространени в с. Марково преди първия тур
Бразилия ще играе контроли с Англия и Испания през март
Бразилия ще играе контроли с Англия и Испания през март